Afghanere og pakistanere frygter efterskælv og jordskred

Skrevet af admin

27/10/2015

Dagens topnyheder

Panik og kaos er ved at lægge sig et døgn efter, at jordskælvet, der mindst har kostet 300 menneskeliv, ramte Sydasien. Dog hersker frygten for efterskælv og jordskred stadig.

Det fortæller Asif Khan, Dansk Røde Kors' landekoordinator i Pakistan, der befinder sig i byen Peshawar, hvor jordskælvet har ramt hårdt.

- Folk frygter fortsat, at der kommer flere jord- og mudderskred i de kommende dage. Mange er bange for, at deres hus bliver ramt, siger Asif Khan til Ritzau.

Ifølge Ruta Nimkar, programchef for Dansk Flygtningehjælp i Afghanistan, er der samme bekymring på den afghanske side af grænsen.

- Vi er meget opmærksomme på risikoen for jordskred. Vi forsøger at hjælpe dem, der bor i områder med risiko for skred, til at blive evakueret, siger hun.

Nordlige dele af Pakistan, Afghanistan og Indien blev mandag ramt af et jordskælv med styrke 7,7 på richterskalaen. Selvom det store jordskælv er drevet over, er der fortsat risiko for efterskælv, der kan sætte gang i mudder- og jordskred.

Ifølge Asif Khan har jordskælvet ramt et meget stort område, hvilket har forårsaget mange skader. Men det er først først i løbet af tirsdag, at myndigheder og nødhjælpsorganisationer har haft mulighed for at danne sig et overblik over situationen.

- Skælvet har ødelagt enormt mange bygninger og huse, men vi forventer langt færre dræbte end efter jordskælvet i 2005, selvom vi stadig mangler informationer fra mere afsides områder, siger han.

Dansk Flygtningehjælps Ruta Nimkar kæmper med de samme problemer. Dårlige internet- og telefonforbindelser samt ødelagte veje begrænser nemlig kommunikationen.

- Det er svært at komme i kontakt med de afsides områder, og vi har derfor ikke det fulde overblik, siger Ruta Nimkar.

Hun fortæller, at det er de afghanske byer, der har været hårdest ramt. Så selvom man ikke har det fulde overblik over landområderne, er hun fortrøstningsfuld.

Ligesom i Pakistan er det nemlig bygninger og huse, det ser ud til at være gået værst ud over.

- Vores største udfordring nu er at genopbygge folks hjem og sørge for, at de får dækket basale behov for vand og mad, mens de er hjemløse. Men for de fleste i Kabul går livet videre, siger Ruta Nimkar.

/ritzau/