Afgørende tyrkisk lokalvalg skudt i gang

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, står søndag over for en test af de helt store.

Søndag er dagen, hvor tyrkerne går til lokalvalg, og selvom Erdogan ikke selv figurerer på stemmesedlerne for Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), lægger den magtfulde politiker på dramatisk vis op til, at hans egen politiske fremtid er på spil.

- Jeg er parat til at forlade politik, medmindre mit parti vinder lokalvalget, sagde regeringschefen tidligere på måneden.

Det er imidlertid ikke fordi, den 60-årige Erdogan er garanteret et valg uden skrammer og blå mærker.

Tværtimod er lokalvalget den første folkeafstemning, efter at betjente i juni dræbte otte regeringskritiske demonstranter, og - måske endnu vigtigere - efter at en voldsomt kompromitterende korruptionssag har rystet regeringen og kostet flere ministre jobbet.

Efter mere end et årti ved magten har Erdogan skubbet mange tyrkere fra sig.

Sine politiske modstandere kalder han terrorister, og for nylig blokerede han for Twitter og YouTube i et forsøg på at bremse spredningen af lækkede dokumenter fra korruptionssagen.

Erdogans islamistisk funderede parti har inden valget annonceret, at ethvert resultat over de 38,8 procent, det opnåede ved lokalvalget i 2009, vil være en succes.

Både i megabyen Istanbul, hvor Erdogan tidligere var borgmester, og hovedstaden Ankara ventes valget at blive tæt.

Begge byer har længe været sikre bastioner for AKP, men denne gang har det primære oppositionsparti, Det Republikanske Folkeparti (CHP), betydeligt stærkere kandidater end ved tidligere valg.

Analytikere understreger, at Erdogan - på trods af stigende kritik - fortsat har megen loyalitet at hente i Tyrkiets 75,6 millioner store befolkning, ligesom en storstilet valgkampagne og et betydeligt greb om landets medier alt andet lige også fremmer premierministerens sag.

For at sikre at søndagens valghandling går så gnidningsfrit som muligt, har de tyrkiske myndigheder udsat overgangen til sommertid med en dag til mandag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip