Amatører fandt mønter fra vikingetiden på Møn

Skrevet af admin

18/06/2015

Dagens topnyheder

Et fund af en arabisk møntskat fra vikingetiden i mulden på Møn kan være et forvarsel om flere markante, arkæologiske fund i området i de kommende år.

Det forudser Jens Ulriksen, forskningschef hos Museum Sydøstdanmark, efter at amatørarkæologer bevæbnet med metaldetektorer har bragt museet på sporet af omkring 35 arabiske sølvmønter og stumper af mønter fra det arabiske Kalifat.

- Fundet er det hidtil største af arabiske sølvmønter på Møn. Og skatten vidner om, at der er et kæmpe potentiale på Møn, når det drejer sig om mulige fund af andre skatte og bopladser fra vikingetiden, siger Jens Ulriksen til Ritzau.

Mønterne er ifølge Sjællandske Medier blevet dateret til mellem 770-880 efter Kristus, og hører dermed til i den tidlige vikingetid.

Arkæologer fra Museum Sydøstdanmark har efter fundet haft en udgravning på stedet, og har også fundet spor efter beboelse fra vikingetiden - et såkaldt lamhus.

Fundet kan blandt andet lære os mere om datidens handelsruter, forklarer Helle Horsnæs, arkæolog fra Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling under Nationalmuseet.

- Det er en brik i et meget stort puslespil, der fortæller noget om, hvor man har handlet og hvor man har været, siger hun til Ritzau.

Blandt de varer, vikingerne solgte på den tid, var fint pelsværk, trælle og tjenesteydelser. Ifølge Helle Horsnæs var der tale om en tæt og ligeværdig samhandel mellem vikingerne og Kalifatet.

Museum Sydøstdanmark sender nu mønterne videre til Danefæ-behandling på Nationalmuseet. Her afgøres det hvor stor en findeløn, der tilfalder amatørarkæologerne, der fandt skatten.

Der er tidligere gjort store fund af arabiske mønter på blandt andet Bornholm.

/ritzau/