Amerikanere går ind i Morten Storm-sagen

Den danske regering og Politiets Efterretningstjeneste, PET, sættes nu under internationalt pres for at fortælle sandheden om Danmarks deltagelse i jagten og drabet på al-Qaeda-lederen Anwar al-Awlaki, skriver Jyllands-Posten.

USA's præsident, Barack Obama, har erkendt, at USA dræbte terrorlederen i et droneangreb i september 2011 i Yemen. Men den danske regering og PET har konsekvent nægtet at fortælle om Danmarks rolle i sagen.

Nu kræver en international organisation, Open Society Justice Initiative, at den danske stat fremlægger alt materiale, som danske myndigheder er i besiddelse af om sagen.

Det sker på baggrund af Jyllands-Postens afsløringer af den tidligere PET-agent Morten Storms samarbejde med PET og CIA om at spore al-Awlaki, før han blev dræbt.

- Der er i det, der er kommet frem om sagen, overvældende beviser for, at Danmark deltog i den amerikanske operation med at spore og dræbe Anwar al-Awlaki og dermed kan have overtrådt både dansk lov og folkeretten, siger Amrit Singh, chefjurist i Open Society Justice Initiative, til avisen.

Organisationen bad onsdag om aktindsigt i alt materiale, som Justitsministeriet, PET, forsvaret, Forsvarets Efterretningstjeneste og Den Uafhængige Politiklagemyndighed ligger inde med om sagen. Vel vidende, at det kommer der næppe noget ud af.

Men det er også blot det første af flere skridt, som organisationen er klar til at tage for at "få placeret ansvaret for Danmarks eventuelle medvirken til ulovligt drab", som Amrit Singh udtrykker det.

Hun vil ikke svare på, om næste skridt bliver en politianmeldelse af PET eller en civil retssag mod den danske stat, som i yderste konsekvens kan ende ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Justitsministeriet og PET vil ikke kommentere sagen eller beskyldningerne om, at de kan have begået alvorlige brud på dansk og international lov.

/ritzau/

 

Dagens Gossip