Amnesty: Egyptens retssystem er kollapset

Skrevet af admin

21/06/2014

Dagens topnyheder

Lørdagens stadsfæstelse af 183 dødsdomme i Egypten vækker harme hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Vicegeneraldirektør i Amnesty Danmark, Trine Christensen, kritiserer rettergangen, som, mener hun, bliver brugt som et politisk redskab.

- Det her er dybt problematisk. Det udstiller, at Egyptens retssystem er kollapset. Det har intet med retfærdighed at gøre. Vi ser en vilkårlig indstilling til både retssystemet i sig selv og især til dødsstraf.

- Det er helt tydeligt, at man bruger dødsstraf og retssalen helt hensynsløst som en måde at undertrykke politisk modstand og knuse al opposition, når man efter få timer, uden at behandle alle sager og uden en advokat til stede, bruger dødsstraf - den ultimative straf - på et utrolig spinkelt grundlag, siger hun til Ritzau.

Personerne, der støtter den afsatte præsident Mursi, er tidligere blevet dømt til døden, men i henhold til egyptisk retspraksis skal dommen stadfæstes.

De mange mennesker er dømt for deres rolle i drabene på to politimænd og drabsforsøg på fem andre i Minya-provinsen i august. Derudover er de fundet skyldige i vandalisme, at bære våben og være medlemmer af en ulovlig organisation, oplyser anklager Abdel Malik til AFP.

Ifølge Amnesty var retssagen ud over at være uretfærdig også forvirrende.

- Vi har haft en person fra vores egyptiske afdeling til stede ved retssagen, som fortæller, at den var meget stærkt bevogtet af vagter med våben og store masker på. Der var ingen af de tiltalte til stede i retssalen, og familiemedlemmer måtte heller ikke være der, siger Trine Christensen.

I forvirringen skulle en person både være dømt til 15 års fængsel og dødsstraf.

Amnesty vil forsøge at presse Egyptens myndigheder, og organisationen håber, at opmærksomhed vil få nogle lande til at sige fra over for metoderne i det nordafrikanske land.

- Vi vil fortsætte med at dokumentere, hvad der er sket og trække linjer til, hvad der i det hele taget sker i Egypten. Vi har set en voldsom stigning i brugen af dødsstraf i år. Det er en meget bekymrende udvikling, siger vicegeneralsekretæren.

Den spirituelle leder af Det Muslimske Broderskab, Mohamed Badie, er blandt lørdagens dømte.

/ritzau/