Amnesty: Kristian Jensen bør diskutere dødsstraf med Indonesien

Når udenrigsministeren i næste uge lander i Indonesien på officielt statsbesøg, bør han udtrykke bekymring over stigningen i henrettelser af især udenlandske borgere dømt for narkoforbrydelser.

Det mener Amnesty International, der i en ny rapport mener at dokumentere, at dødsdømte fanger i Indonesien i flere tilfælde er nægtet adgang til advokatbistand, ikke har haft nødvendig tolkebistand eller er blevet tvunget til tilståelser med vold.

- Samtidig med at Danmark udvikler sit samarbejde med Indonesien, er statsbesøget en vigtig lejlighed for udenrigsministeren til at udtrykke bekymring over problemerne i retssystemet, siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

Efter i flere år at have afstået fra at gennemføre dødsstrafsdomme er henrettelserne i Indonesien taget kraftigt til under præsident Joko Widodo, der ved sin indsættelse for et år siden erklærede kamp mod narkokriminalitet.

Alene i 2015 er 14 mennesker henrettet for narkokriminalitet til trods for, at dødsstraf for narkokriminalitet strider mod international ret.

12 af de henrettede var udlændinge. Mere end 100 mennesker venter fortsat på dødsgangen, fremgår det af Amnestys rapport.

I 2008 indførte Indonesien et midlertidigt stop for brug af dødsstraf, men landet genoptog henrettelser i 2013, hvor fem mennesker blev henrettet. Der blev ikke foretaget henrettelser i Indonesien sidste år.

Amnestys nye rapport præsenteres på et pressemøde i Jakarta klokken ni dansk tid torsdag. Amnesty oplyser, at danske udenrigsministerium har fået tilsendt et eksemplar af rapporten forud for statsbesøget i Indonesien den 21. til den 24. oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip