Analytiker: Der er ingen penge i Nordsøgas lige nu

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

Det er ikke overraskende, at Mærsk overvejer at lukke næsten al produktion af gas i den danske del af Nordsøen i 2018. Det fortæller Michael Friis Jørgensen, aktiestrateg i Alm. Brand, til Ritzau Finans.

Vurderingen kommer efter A.P. Møller - Mærsk mandag har varslet, at man lukker ned for Tyrafeltet, det klart største i den danske del af Nordsøen, i 2018, hvis ikke en økonomiske bæredygtig plan for fremtiden kan laves i år.

- Overvejelsen giver god mening. Der vil jo ikke være nogen indtjening med de nuværende priser derude.

- Som verden ser ud lige nu, er der nok tale om en meget lille indtjening og sandsynligvis et underskud sammenholdt med de investeringer, der skal til. Specielt fordi gasproduktionen i Nordsøen er ekstra risikofyldt og mere investeringstung, siger Michael Friis Jørgensen.

Han understreger dog også, at udmeldingen om, at produktionen kan blive lukket ned, også er en del af et større spil om, hvor meget skat der skal betales.

- Nu starter Mærsk nok diskussionen om skatteforholdene. Skal der ske investeringer i Nordsøen med de nuværende usikkerheder i forhold til priserne, så skal der ske noget.

- De nuværende skatteaftaler vil næsten forhindre, at der er et stort nok afkast i forhold til den risiko, man tager. Man skal se meddelelsen i en vis relation til, at Mærsk vil råbe de danske politikere op, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Tyrafeltet, der producerer to tredjedele af gassen fra Nordsøen og er central for eksporten af 90 procent af Nordsøens gasproduktion, er ramt af, at olieprisen er meget lav og installationerne på feltet meget gamle.

Derfor skal der investeres et stort beløb i fornyelse af faciliteterne, hvis de skal kunne fortsætte. Derfor giver det god mening for A.P. Møller - Mærsk at melde ud nu, så der er tid til forhandlinger.

- Der skal blandt andet nogle bedre aftaler med den danske stat til for at skabe et bedre afkast på den risiko, man tager, siger Michael Friis Jørgensen.

/ritzau/FINANS