Anden gang sele koster liv på plejehjem

Skrevet af admin

03/11/2014

Dagens topnyheder

De ansatte på Plejecentret Lollandshus i Aalborg kan muligvis straffes for, at en 85-årig kvinde med demens er død i deres varetægt.

Det siger Ældresagen med henvisning til en sag fra 2000, da en nattevagt på et plejehjem i Gentofte Kommune blev straffet med betinget fængsel og en bøde på 2000 kroner for at have efterladt en dement beboer i en sele på et toilet.

Desuden blev to aftenvagter idømt dagbøder.

- Ældresagen fulgte dengang sagen nøje, fordi det var første gang, at vi oplevede en så tragisk sag i Danmark, siger seniorkonsulent Margrethe Kähler til Ritzau.

De ansatte blev dømt efter straffelovsparagraf 250, der blandt andet taler om at hensætte en person i en hjælpeløs tilstand, der kan medføre døden.

- Man har et skærpet ansvar, når man besidder et job, hvor man skal passe på svækkede mennesker. På baggrund af dommen kan jeg godt forestille mig, at der kan rejses en sag i Aalborg, siger Margrethe Kähler.

Hun understreger dog, at Ældresagen indtil videre kun kender sagen fra medierne.

- Derfor skal man selvfølgelig være forsigtig, men der er i hvert fald nogle elementer, som må føre til, at politiet undersøger sagen, siger hun.

Både Alzheimerforeningen og Ældresagen mener, at det aktuelle dødsfald kan skyldes, at plejehjemmene generelt er dårligt bemandet om natten.

For eksempel kom det for nylig frem, at der på et plejecenter i Odense var tre ansatte til at varetage plejen af 130 beboere.

Underbemandingen er problematisk, fordi de fleste beboere på plejehjem er demente, som ofte er urolige om natten.

- Mange får en skæv døgnrytme, hvor de vender om på dag og nat. Derfor er der brug for mere personale, end vi ser i øjeblikket, siger Margrethe Kähler.

Den ældre kvindes død er anmeldt til politiet, og her har vicepolitiinspektør Lars Nørskov Jørgensen mandag ingen kommentarer.

- Vi er i gang med de indledende undersøgelser i samarbejde med embedslægen, siger han.

Aalborg Kommune har bedt et uvildigt firma gennemgå sagen. Desuden skal plejehjemmet oplyse, hvor ofte beboerne fastspændes.

/ritzau/