Overlæge udsender advarsel mod dette: Unge kan ikke holde på deres egen afføring

Skrevet af Mathias Busekist

13/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En markant stigning af slemme nerve- og forfrysningsskader på grund af intenst lattergasmisbrug vækker bekymring.

Dagens topnyheder

Epidemi. Sådan vil man måske kunne beskrive den massive brug af lattergas blandt helt unge mennesker i Danmark.

Især i de seneste år er det blevet markant vildere, end man hidtil har set.

Det skyldes blandt andet, at store blå og pink lattergasflasker – nogle med smagsstoffer – er vundet frem.

De store flasker indeholder samme mængde som 60 små lattergaspatroner.

Derfor er det ikke overraskende, at man ser stadig flere og flere helt unge mennesker, der bliver indlagt med så alvorlige nerveskader, at de knap nok kan gå.

Problemet får nu Margrethe Bille, der er overlæge på afdelingen for Hjerne- og Nerveundersøgelser på Rigshospitalet, til at slå alarm.

"De unge, der kommer ind, har typisk gangbesvær, kraftnedsættelse og har svært ved at mærke underlaget. Nogle unge er så hårdt ramt, at de ikke kan holde på deres egen afføring eller vand. De er meget hårdt ramt," siger Margrethe Bille til TV 2 Kosmopol.

Hun oplyser, at man inden for Rigshospitalets vægge har set en meget markant og voldsom stigning antallet af helt unge patienter i alderen 16-25 år, som har fået alvorlige nerve- og forfrysningsskader som følge af lattergasmisbrug.

Frem til 2020 så Margrethe Bille højest en ung person om måneden med svære nerveskader. Nu er tallet en til to – om ugen.

Også Giftlinjen har de senere år oplevet en eksplosiv stigning i henvendelserne om skader relateret til lattergasmisbrug.

Selv i Norge er problemet i skrivende stund i færd med at vokse sig større og større.

"Vi oplevede, at patienter kom til os i kørestole og på krykker. De havde store lammelser og kunne ikke gå," fortæller overlæge på neurologisk afdeling ved Oslo Universitetssygehus My Vuong Hermansen.