Australien om MH17: Putin skal følge ord op med handling

- Han sagde alle de rigtige ting, og nu har vi behov for at se, at han er lige så god som sine ord.

Det siger Australiens premierminister, Tony Abbott, som mandag havde sin første samtale med Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter sidste uges flystyrt i Ukraine.

Der var 27 australske statsborgere blandt de 298 omkomne på Malaysia Airlines-flyet.

Putin gav i samtalen sin støtte til den australske regerings krav om en "fuld og åben" undersøgelse af omstændighederne omkring tragedien, skriver de australske medier.

Udenrigsminister Julie Bishop presser på for en FN-støttet resolution, der skal sikre international adgang til nedstyrtningsstedet.

Bishop forventer fuld opbakning i FN's Sikkerhedsråd til resolutionen og dermed også fra Rusland, der som et af rådets fem permanente medlemmer har vetoret.

Tony Abbott har være blandt de højlydte statsledere i kritikken af Rusland og gentagne gange beskyldt landet for at forsøge at fralægge sig ethvert medansvar for katastrofen.

Flyet menes at være blevet bragt til jorden af et russisk missil. Muligvis blev det affyret af prorussiske separatister med assistance fra russere med kendskab til missilsystemet.

- Jeg vil tale regelmæssigt med den russiske præsident og gøre mit bedste for at holde ham fast på sine ord, siger Tony Abbott.

I en udtalelse fra Kreml hedder det, at Putin udtrykte sin medfølelse med Abbott over de australske dødsfald. Begge sider "understregede betydningen af at få afsluttet undersøgelsen for at undgå politiserende udsagn i forbindelse med tragedien".

Ifølge udtalelsen blev de to ledere enige om at samarbejde for at give internationale eksperter mulighed for at arbejde på nedstyrtningsstedet.

- Og derefter er vi selvfølgelig nødt til at straffe de skyldige, siger Abbott til avisen The Australian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip