Australien vil hælde mudder i Great Barrier Reef

Skrevet af admin

31/01/2014

Dagens topnyheder

Som led i planen om at bygge en kæmpe kuleksporthavn i det nordøstlige Australien har den myndighed, der varetager marineparken Great Barrier Reef, nu tilladt, at der bliver hældt store mængder mudder og jord ud i parkens område.

Tre millioner kubikmeter jord skal graves op som led i at udvide Abbot Point-havnen i det nordlige Queensland. Og det skal i stedet smides ud i verdens største koralrev, der ligger lige ud for havnen.

Marinepark-myndigheden afviser, at koral og søgræs bliver berørt.

- Det er vigtigt at sige, at havbunden på det pågældende sted består af sand, dyng og mudder og ikke indeholder koralrev eller søgræs, siger formand Russell Reichelt ifølge det australske nyhedsbureau AAP.

Forskere og miljølobbyister er dog ikke overbevist og har opfordret myndigheden til at afvise udvidelsen af havnen.

- Den bedste, tilgængelige forskning på området gør det meget klart, at en udvidelse af havnen ved Abbot Point vil være skadeligt for Great Barrier Reef.

- Bundfald fra udgravningen kan ødelægge koraller og søgræs og udsætte dem for giftstoffer, har 233 forskere og miljølobbyister skrevet i et brev til Russell Reichelt, rapporterer tv-stationen ABC.

Miljøaktivisterne i Greenpeace mener, at udgravningen er pinlig for Australien og svarer til at "smide affald i Grand Canyon".

- Vi ville ikke smide affald på verdensarv-steder som Grand Canyon og Vatikanet, så hvorfor vil vi tilsøle revet, spørger talsmand Louise Matthiesson.

Det udgravede jord bliver smidt omtrent tre kilometer ude i havet og inden for de eksisterende grænser for den kontroversielle havn.

Nogle af verdens største kulfirmaer forhandler i øjeblikket om lejekontrakter i den kommende kæmpehavn. Heriblandt Australiens rigeste kvinde, milliardæren Gina Rinehart.

Udsmidningen sker i et område af Great Barrier Reef, der er en del af det verdensarvs-listede område, men som ikke er en del af marineparken.

Great Barrier Reef strækker sig over 2000 kilometer langs Australiens østkyst.

/ritzau/