Bekræftet: Nu forbydes import af russisk olie

Skrevet af Mathias Nielsen

31/05/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Alle EU's medlemslande er nu blevet enige om en aftale, der blandt andet forbyder import af russisk olie.

Dagens topnyheder

EU har i flere uger forsøgt at lande en aftale om en olieembargo. Det vil betyde, at man forbyder import af russisk olie. En sådan aftale har dog ikke været nem at få i stand, da særligt Ungarn har været bekymret.

Ungarn for næsten al sin olie fra netop Rusland, hvorfor man frygtede for de konsekvenser et importstop ville have. Men nu er man altså kommet til enighed.

Alle 27 medlemslande har nemlig indvilliget i aftalen, som dog kommer med et kompromis. Det vil nemlig ikke omfatte import via en olierørledning, som er hovedkilden for forsyningen i Ungarn.

Det Europæiske Råds chef Charles Michel sagde, at aftalen afskar "en enorm finansieringskilde" til den russiske krigsmaskine. Det er en del af en sjette omgang af sanktioner godkendt på et topmøde i Bruxelles, som alle 27 medlemslande har skulle blive enige om.

Michel sagde, at EU også var blevet enige om hårdtslående foranstaltninger rettet mod Ruslands største bank, Sberbank, og tre statsejede tv-selskaber, skriver BBC.

Aftalen om at undtage olierørledninger er midlertidig, lyder det. Det vil formentlig sige indtil blandt andet Ungarn har fundet en alternativ leverandør.

I praksis sagde formanden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, at omfanget af forbuddet ville være bredere, fordi både Tyskland og Polen begge har meldt sig til frivilligt at afvikle deres egen import via rørledninger inden udgangen af ​​dette år.

"Tilbage er omkring 10-11%, som er dækket af det sydlige Druzhba," sagde Von der Leyen med henvisning til den russiske rørledning, der leverer olie til Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet.