Bekymret FN-komité kritiserer danske asylstramninger

Skrevet af admin

15/05/2015

Mest læste i dag

Den seneste skærpelse af de danske regler for familiesammenføring i udlændingeloven bekymrer FN's Racediskriminationskomité, som appellerer til, at Danmark trækker dem tilbage.

FN-komitéen "er bekymret over de strenge og restriktive betingelser for familiesammenføring, som er sket trods gentagne anbefalinger."

Folketinget vedtog i februar 2015 en ændring af udlændingeloven, så asylansøgere med midlertidig beskyttelsesstatus først skal kunne få familiesammenføring, hvis den midlertidige opholdstilladelse forlænges efter et år.

Det finder komitéen bekymrende.

FN-komitéen henviser til, at der i lovgivningen bør tages højde for dens generelle anbefalinger fra 2005 om diskriminering af personer, som ikke er statsborgere i det pågældende land.

Den danske lovændring indfører det ny begreb "midlertidig beskyttelsesstatus".

FN-organet kritiserer også, at kun børn under 15 år kan familiesammenføres - med mindre særlige forhold gælder. Det nævnes specifikt, at børn op til 18 år bør kunne sammenføres.

Ændringen af lovforslaget blev vedtaget i februar med støtte fra regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative. SF og Enhedslisten stemte imod.

Regeringen har i sit svar til komitéen understreget, at der er flere undtagelser for de nye stramninger. Blandt andet lægges vægt på, om barnet står uden familie i hjemlandet.

Det er bekymrende, hedder det i rapporten, at nogle flygtninge opholder sig meget længe i asylcentre. "Det er ikke befordrende for integrationen."

FN's Racediskriminationskomité udtrykker samtidig bekymring over stramninger fra 2012 af kravene til permanent opholdstilladelse.

Komitéen afkræver Danmark oplysninger om situationen for folk, som ikke har fået statsborgerskab, og hvis opholdstilladelse er udløbet, men som ikke er i stand til at vende hjem til deres oprindelsesland - trods deres egen vilje til at samarbejde.

/ritzau/