Blå blok fiflede med juraen for at sikre børnecheck

Skrevet af admin

07/03/2014

Mest læste i dag

Justitsministeriet blåstemplede i 2010 VK-regeringens ønske om et optjeningsprincip for børnechecken på et forkert juridisk grundlag, skriver Berlingske.

Optjeningsprincippet betød, at de såkaldt vandrende arbejdstagere mistede retten til fuld børnecheck, hvilket tre år senere viste sig at være ulovligt i henhold til EU-retten.

Men allerede i 2010 blev VK-regeringen advaret om det faktum af både Pensionsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.

Justitsministeriet valgte imidlertid at tage udgangspunkt i den såkaldte EUF-traktat – og ikke i en EU-forordning fra 2004, da man skulle vurdere lovligheden af optjeningsprincippet, skriver Berlingske.

Netop den forordning, som forbyder diskrimination i udbetalingen af sociale ydelser, var grundlag for, at EU-Kommissionen sidste år underkendte det danske optjeningsprincip.

Berlingske skriver, at Skatteministeriet - på trods af anvisninger fra Pensionsstyrelsen om at vurdere sagen ud fra EU-forordningen - med Justitsministeriets samtykke pludselig valgte at gøre sagen til et såkaldt "traktatkrænkelsesspørgsmål".

Det betød, at Justitsministeriet nu overtog ansvaret for den EU-retlige vurdering fra Pensionsstyrelsen, og to måneder senere vedtog Folketinget så loven med baggrund i Justitsministeriets vurdering om, at den var i overensstemmelse med EU-retten.

Catherine Jacqueson, lektor i EU-ret ved Københavns Universitet, kalder over for Berlingske forløbet for speget:

- Man vil åbenbart absolut på en eller anden måde begrunde, at lovforslaget holder over for EU-retten. Det ligner en juridisk konstruktion, hvor man tager reglerne fra én kasse og lægger dem over i en anden kasse med større råderum, hvor reglerne ikke hører til, siger lektoren, til avisen.

- Forløbet er speget, det er i strid med EU-retten at fastholde optjeningsprincippet og give efter for det stærke politiske ønske, siger hun.

/ritzau/