BLÅ BOG: Lauren Bacall - meget mere end Bogarts hustru

* Navn: Lauren Bacall (døbt Betty Joan Perske)

* Født: 16. september 1924

* Død: 12. august 2014 (89 år) i sit hjem i USA

* Fik sit store gennembrud som blot 19-årig og blev med et en darling i amerikansk film.

* Som barn drømte Bacall om at blive danser, men blev forelsket i skuespillet. Efter gymnasiet studerede hun derfor på teaterskolen i New York.

* Før hun fik sit gennembrud på det store lærred arbejdede hun som model, og det var gennem modelarbejdet, at hun fik lov til at gå til audition på filmen To Have and Have Not, der blev hendes gennembrud. Filmen blev ikke blot begyndelsen til en karriere, men også startskuddet til kærlighedshistorien mellem Bacall og Humphrey Bogart.

* De to blev gift i 1945 og var sammen til hans død i 1957. I 1961 giftede hun sig med skuespilleren Jason Robards, men de blev skilt efter otte års ægteskab.

*Bacall har medvirket i en lang række film såsom Confidential Agent (1945), The Big Sleep (1946), thrilleren Dark Passage (1947) og Key Largo (1948). Hun har spillet sammen med Bogart adskillige gange og delt lærredet med blandt andre Marilyn Monroe og Betty Grable i løbet af sin 50 år lange karriere.

* Bygningen The Dakota i New York var Bacalls hjem i mange år. Det var her, at John Lennon boede og blev dræbt i 1980. Bacall har fortalt, at hun hørte skuddet, men antog, at lyden kom fra et dæk, som eksploderede.

* Personlige udmærkelser: Har modtaget en æres-Oscar i 2010 og har været nomineret til en Oscar for sin rolle i The Mirror Has Two Faces (1996). Bacall har modtaget to Golden Globes-statuetter og en Berlinale. Derudover har hun været nomineret til en lang række filmpriser.

* Privat: Efterlader sig tre voksne børn.

Kilde: imdb.com, variety.com

/ritzau/

 

Dagens Gossip