Bødskov reddet af gongongen - samrådet afbrudt

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Efter tre timer med kritiske spørgsmål om håndteringen af retsudvalgets besøg på Christiania sidste år kan justitsminister Morten Bødskov (S) puste lidt ud.

Samrådet er midlertidigt afbrudt indtil tirsdag klokken 16, mens Bødskov og resten af Folketinget skal en tur i folketingssalen for at stemme om og behandle flere lovforslag.

Det var dog en presset Morten Bødskov, der forlod det åbne samråd med retsudvalget kort før klokken 13.

Enhedslistens Pernille Skipper var tæt på at kalde ministeren for en løgner, fordi han talte usandt med vilje, da han var med til at træffe beslutning om at udskyde retsudvalgets planlagte besøg på Christiania i februar sidste år.

Mens retsudvalget fik at vide, at besøget ikke passede ind i Københavns daværende politidirektør Johan Reimanns kalender, så var den egentlige årsag, at der var frygt for, at retsudvalget og Pia Kjærsgaard (DF) ville blive mødt med stenkast og kanonslag på Christiania.

Pernille Skipper vil dog endnu ikke svare på, om det betyder, at Enhedslisten som regeringens støtteparti vil forlange Bødskovs afgang.

Samtidig sætter flere Venstre-politikere store spørgsmålstegn ved, at Morten Bødskov gav tidligere formand for retsudvalget Anne Baastrup (SF) fortrolige oplysninger om sikkerhedstruslen, mens de øvrige medlemmer af udvalget ikke måtte få noget at vide.

- Jeg var bekymret for, at hvis den her information ville komme til flere personer, så ville risikoen også være større for, at informationen blev spredt, forklarede Bødskov blandt andet på samrådet.

Det vækker fortørnelse hos Venstre-politikerne, som mener, at justitsministeren udviser mistillid til retsudvalgets medlemmer ved ikke også at give dem en fortrolig redegørelse for beslutningen om at udskyde besøget på Christiania.

På vej ud fra samrådet forklarer Morten Bødskov endnu engang, hvorfor han ikke gav den reelle begrundelse til hele retsudvalget.

- Det eneste motiv har været at sikre, at det her besøg ikke blev til noget, fordi det var forbundet med meget stor fare, hvis retsudvalget var taget derud.

- Den viden om trusselsbilledet kunne ikke gives på daværende tidspunkt. For hvis den var givet på daværende tidspunkt risikerede man at kompromittere de efterretninger, der lå til grund for den, siger Bødskov.

Justitsministeren understreger også, at han ikke i andre situationer har givet usande oplysninger til Folketinget af hensyn til PET's arbejde og efterretninger.

/ritzau/