Boeings store jumbofly får en håndsrækning fra Rusland

Den amerikanske flyproducent Boeing har fået en overraskende ordre på det store legendariske Boeing 747-fly.

Ordren kommer fra det russiske fragtselskab Volga-Dnepr Group, der ifølge en foreløbig aftale køber 20 af den seneste udgave af jumboflyet Boeing 747-8.

Ordren er blevet offentliggjort i Paris i Frankrig, hvor den årlige flyudstilling Paris Airshow er i gang.

Meddelelsen tog markedet på sengen.

Produktionen af Boeing 747-flyet er ramt af manglende ordrer, og der har været spekulationer om, at Boeing kan finde på helt at holde op med at producere de store maskiner, som blandt andre også USA's præsident bruger som officielt fly, Airforce One.

Også flyproducenten Airbus, der laver de store dobbeltdækkerfly A380, er begyndt at få problemer med at få ordrer på det store fly.

Flyselskaberne foretrækker mindre fly med to motorer på langdistanceruterne som Airbus A330 og A350 eller Boeings 777 eller 787.

Ifølge oplysningerne om aftalen mellem Boeing og Volga-Dnepr Group skal det russiske selskab blandt andet bruge de nye maskiner til at flyve fragt til netop Boeings fabrikker i Seattle i den amerikanske delstat Washington.

Det har Volga-Dnepr også tidligere gjort.

De 20 fly bliver en blanding af direkte leveringer til selskabet og leasing. I forvejen har selskabet otte Boeing 747-8.

Lige nu har Boeing ordrer til at holde produktionen af jumbofly i live i 24 måneder, men de 20 nye fly lægger yderligere 15 måneders produktion til.

Udregnet på listepris skal russerne betale 7,4 milliarder dollar for de 20 fly. Det er omkring 44,4 milliarder kroner.

Det selskab, der indtil den russiske ordre havde bestilt flest Boeing 747-8-fly, er tyske Lufthansa, der har bestilt 19 passagerfly.

/ritzau/Reuters

.

Dagens Gossip