Børn på psykiatrisk afdeling mangler rettigheder

Skrevet af admin

30/03/2014

Dagens topnyheder

Børn under 15 år, som er indlagt på psykiatriske afdelinger, kan ikke klage eller få støtte af en patientrådgiver, hvis de udsættes for tvang.

Børnene kan blive udsat for bæltefikseringer, tvangsmedicinering og sondemad, og tvangen skal ikke registreres. Det skriver Berlingske søndag.

Omkring 1600 børn og unge op til 18 år er indlagt på psykiatriske hospitaler i Danmark.

Men børn under 15 år har hverken ret til at klage eller til rådgivning, hvis deres forældre har givet samtykke til tvangen. Med samtykke er der nemlig ikke tale om tvang, lyder loven for området i dag.

Det kritiserer Børnerådet i en ny rapport, og såvel Børnerådet som Landsforeningen Sind vil involvere børnene tidligere.

- Børn er selvstændige individer. Forældrene bør ikke skulle give samtykke. Det mest naturlige ville være, at det er lægfaglige folk, der afgør, hvad der er nødvendigt i den givne situation, siger Børnerådets formand, Per Larsen, til Berlingske.

Han finder det besynderligt, at man først kan få tildelt en patientvejleder, når man er 15 år. Som minimum bør børn ned til 12 år have rettigheder, men han har ingen nedre grænse, mener han.

Børnerådet kommer søndag med en rapport om forholdene for børn inden for psykiatrien. Rapporten er skrevet på baggrund af interview med 56 børn under 18 år, som har været indlagt på et børne- og ungepsykiatrisk afsnit.

Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder.

Næsten hver femte blev i børne- og ungepsykiatrien udsat for en tvangshændelser i 2012.

I en mail til Berlingske skriver sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at han er klar til at se på problemstillingen og få præciseret børns retsstilling.

Senere i år præsenterer regeringen en handlingsplan på området.

/ritzau/