Børnechecken får fortsat Folketinget til at træde vande

Skrevet af admin

03/04/2014

Mest læste i dag

Til en debat om børnecheck og andre velfærdsydelser til EU-borgere torsdag ser Folketingets partier ikke ud til at nærme sig hinanden.

Venstre kritiserer regeringen for at forsømme at finde en løsning.

- Man undrer sig: Har regeringen glemt, hvad det vil sige at være i regering? spørger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Kritikken får både De Radikale og Socialdemokraterne til at opfordre Venstre til at komme med et forslag.

- Jeg vil blot høre, om Torsten Schack Pedersen kan nævne et forslag til at ændre børnechecken, hvor ingen danskere bliver ramt, og som er lovligt i forhold til EU, og som er lige så effektivt som børnechecken, siger finansordfører Christian Friis Bach (R).

- Det handler om politik, svarer Torsten Schack Pedersen.

- Synes man, det er rimelig det, der foregår? Det synes vi ikke fra Venstres side. Hvis regeringen er enig, må regeringen komme med konkrete forslag til at løse den udfordring, vi har, siger han.

Venstre opfordrer gentagne gange regeringen til at melde klart ud, om den mener, det er et problem, at EU-borgere efter kortere tids ophold i Danmark optjener ret til at modtage danske velfærdsydelser.

- Man kan altid diskutere, hvor grænsen går, siger skatteminister Morten Østergaard (R).

- Men man får mig ikke til at sige, at det er urimeligt, at borgere, der arbejdere på danske arbejdsvilkår og betaler skat i Danmark, også under visse forudsætninger får adgang til danske velfærd, siger han.

Torsdag ser der ud til at være flertal for et beslutningsforslag fra De Konservative, der pålægger regeringen at genindføre det såkaldte optjeningsprincip for EU-borgeres adgang til børnechecken.

Også Enhedslisten ser ud til at ville stemme for.

- Vi er blevet lovet, at medlemskabet af EU ikke ville få konsekvenser for vores velfærds- og arbejdsmodel. Det kan vi konstatere, bare ikke holder vand, siger socialordfører Finn Sørensen.

Men da optjeningsprincippet ifølge kommissionen er ulovligt, vil regeringen fortsætte med at administrere efter EU-reglerne.

/ritzau/