Børnerådet efter Snapchat-læk: Skru op for rådgivning

Skrevet af admin

11/10/2014

Dagens topnyheder

Børn og unge føler, at de har kontrol over de oplysninger, som de deler på nettet. Men det er falsk tryghed, og der er behov for, at de får mere rådgivning om deres færden på nettet, lyder det fra Ayhan Can, der er medlem af Børnerådet.

Den udmelding kommer, efter at 200.000 billeder og flere tusind videoer er blevet hacket fra billeddelingstjenesten Snapchat, hvor halvdelen af brugerne er mellem 13 og 17 år.

- Hele situationen giver et vink med en vognstang om, at vi er nødt til at skrue op for rådgivningen – både i skolen og over for forældrene, siger han og fortsætter.

- Som udgangspunkt må man regne med, at man aldrig er hundrede procent beskyttet på nettet. Første regel er, at man simpelthen ikke bør dele personlige billeder på nettet.

Hackermiljøet på hjemmesiden 4chan hævder, at de hackede billeder og videoer bliver offentliggjort søndag. Blandt de hackede billeder er der også nøgenbilleder af mindreårige.

- Derfor er det også vigtigt fra Børnerådets side at melde ud, at vi må stå sammen i morgen og fremadrettet for at sikre, at billederne ikke bliver misbrugt. Man skal ikke begynde at lede efter de her billeder, siger Ayhan Can.

Han påpeger, at det er vigtigt at huske på, at børnene og de unge brugte Snapchat i god tro.

Det er imidlertid også ulovligt at opsøge de hackede billeder, da de er stjålet. Det vurderer professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted.

- Det er som udgangspunkt også ulovligt at skaffe sig oplysninger, der er kommet til ved hjælp af hacking, siger Lars Bo Langsted.

Børnerådet opfordrer til, at forældrene tager en snak med deres børn om hackingen af Snapchat. Faktisk efterspørger de unge også selv mere viden om, hvordan de skal gebærde sig på nettet.

76 procent af alle unge i 7. klasse efterspørger mere viden om regler, lovgivning og måder at beskytte sig selv på, når de er på nettet. Det viser en undersøgelse, som Børnerådet har gennemført blandt 2000 unge i 7. klasse.

Rådet for Digital Sikkerhed har også opfordret til, at datasikkerhed bliver en del af undervisningen i folkeskolen. Sådan et tiltag byder Børnerådet velkommen.

- Vi kan se, at nettet og de sociale medier efterhånden er en naturlig del af børn og unges hverdag, så det, synes vi, er en god idé, siger Ayhan Can.

/ritzau/