Børns Vilkår: Mere magtanvendelse mod børn duer ikke

Skrevet af admin

03/01/2015

Mest læste i dag

Frem for at få mulighed for at tage et hysterisk barn under armen, hvis det kaster med mad i spisesalen på en institution, bør pædagogerne i endnu højere grad forebygge, at barnet kommer i den situation.

Forebyggelse og fokus på pædagogiske redskaber er altid bedre end at udvide muligheden for at bruge fysisk magt over for børn, siger Børns Vilkår, efter socialpædagogerne i Kristeligt Dagblad efterlyser flere muligheder for at bruge magt.

- Det er et komplekst felt og en rigtig svær opgave, specielt når det gælder meget udsatte og pressede børn, der er i en afmægtig situation, siger Helle Tilburg Johnsen, afdelingschef i Børns Vilkår.

- Men svaret er bare ikke kun fysisk magtanvendelse, for det føles som et rigtig stort overgreb for et barn, tilføjer hun.

Læs også: Plejefamilier efterlyser ret til at bruge magt mod børn

Hun vil dog ikke helt udelukke at diskutere reglerne, som de ser ud i dag.

- Men det er helt væsentligt, at vi altid skal have fokus på barnet.

- Man skal altid sondre mellem magt, afmagt eller beskyttelse. Men der kan selvfølgelig være situationer, hvor det er vigtigt at beskytte barnet og andre børn og voksne, siger Helle Tilburg Johnsen.

Samtidig understreger hun, at der ligger et stort ansvar hos ledelse og politikere, hvis der skal endnu mere fokus på forebyggelse og pædagogiske redskaber. For det kræver, at pædagogerne har gode rammer at arbejde under.

- Det kræver dels, at man har nogle pædagogiske diskussioner på institutionerne, og dels skal man sørge for, at der er ordentlige vilkår og normeringer. Det kan enten være med flere midler eller anderledes prioritering af de midler, der er, siger afdelingschefen.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen understreger i Kristeligt Dagblad, at magtanvendelser altid skal være den sidste udvej og aldrig må blive et pædagogisk redskab.

Men socialpædagogerne savner at kunne tage hensyn til de andre børn og for eksempel kunne stoppe et barn, der bliver ved med at kaste med mad under et måltid, ved at føre barnet ind i et andet rum.

- Det er jo ikke almindeligt, at børn bare smider med mad, siger Helle Tilburg Johnsen.

- Intet barn vil synes, at det er sjovt at smide med maden i en situation, hvor man er presset og ydmyget. Den største hjælp for barnet vil være at sætte ind tidligt for at undgå situationen, siger hun.

Børns Vilkår er repræsenteret i det udvalg under Socialministeriet, som snart kommer med forslag til nye regler for magtanvendelser.

/ritzau/