Boligejerne får lave renter - men lånene koster mere

Skrevet af admin

26/02/2015

Dagens topnyheder

Boligejerne skal glæde sig over de rekordlave renter, til gengæld er de øvrige omkostninger ved lånene steget. For nogle låntyper er den såkaldte bidragssats mere end fordoblet hos Nordea Kredit siden oktober 2010.

Realkreditinstituttet har afsluttet auktionerne over de flekslån, der skal fornys 1. april. 14.000 boligejere og erhvervsvirksomheder har fornyet lån for 14,7 milliarder kroner.

Med og uden afdrag endte rente F1 lån på mellem 0,09 procent, på F3 lån 0,17 procent og F5 lån 0,40 procent, oplyser chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

- Over hele linjen er der tale om de laveste renter vi nogensinde har set på en auktion. Dermed kan boligejerne glæde sig over endnu et eller flere år med meget lav ydelse på deres realkreditlån, siger Lise Nytoft Bergmann.

Rentesatserne er med kursskæring, der for alle låns vedkommende er på 0,3 procent.

Selv om boligejerne kan glæde sig over de lave renter, er omkostningerne i form af bidragssatsen buldret i vejret. Før oktober 2010 var bidragssatsen 0,52 procent for alle låntyper, uanset om de var med afdrag eller ej.

Boligejere med F1 lån uden afdrag skal i dag betale 1,15 procent i bidragssats, det er en stigning på 0,63 procentpoint - altså mere end en fordobling. Det samme lån med afdrag er bidragssatsen 0,9 procent - en stigning på 0,38 procentpoint. Forudsætningen her er, at lånene udgør 80 procent af boligens værdi.

- For et lån på en million kroner uden afdrag betyder det en omkostning på 11.500 kroner årligt, mens det tilsvarende lån med afdrag koster 9000 kroner årligt.

- Vi fastsætter bidragssatsen alt efter hvilke omkostninger og risiko, der er ved dem, siger Lise Nytoft Bergmann.

På F3 lån med afdrag er prisen 0,8 procent i bidragssats. Uden afdrag er bidragssatsen 1,05 procent, hvilket er mere end en fordobling af boligejernes omkostninger siden oktober 2010.

Realkreditinstitutterne har hævet bidragssatserne med den begrundelse, at deres indtjening er under pres.

Samtidig undrer erhvervsorganisationen Dansk Erhverv sig torsdag i Børsen over, at institutterne skovler penge ind samtidig med, at de holder lønfest.

Alene i 2014 var indtægterne fra bidragssatserne 18,4 milliarder, og det er ifølge Børsen rekord.

/ritzau/