Bombe fundet ved Femernbyggeri

Skrevet af Mathias Nielsen

82 uger siden

|

16/10/2022
Foto: Femern A/S
Foto: Femern A/S
En stor dybdevandsbombe fra Anden Verdenskrig skal mandag bortsprænges.

Dagens topnyheder

Der findes stadig rigtig mange bomber fra Anden Verdenskrig i de danske farvande. Af og til støder dykkere eller fisker på nogle af dem.

Når det sker, så bliver politiet kontaktet. Herefter kommer et hold fra Søværnets Dykkertjeneste ud og bortsprænger bomben, sådan at den ikke er til fare for andre.

Mandag vil noget lignende ske ved den kommende Femern Bælt-forbindelse, for her har man fundet en dybdebombe fra Anden Verdenskrig.

Inden gravearbejderne til Femern Bælt-tunnelen blev påbegyndt, fik bygherren for den faste forbindelse under Femern Bælt, Femern A/S, af sikkerhedsmæssige årsager undersøgt området i og omkring tunneltracéet nøje for eventuelle bomber.

I foråret 2021 blev der fundet ueksploderet ammunition i den danske og tyske del af Femern Bælt. De fleste fund har man været i stand til at bjærge og sidenhen uskadeliggøre.

Det er dog ikke tilfældet med dybdebomben.

Den tyske dybvandsbombe er af typen D II og vejer hele 125 kilo, og den blev fundet i den danske del af Femern Bælt i nærheden af den tyske grænse og Natura 2000-området ”Fehmarnbelt”. 

"På grund af nærheden til naturbeskyttelsesområdet og den tyske grænse har Femern A/S koordineret proceduren meget tæt med de ansvarlige tyske og danske myndigheder.  Bortskaffelsen af bomben er en vigtig forudsætning for at vi kan begynde nedsænkningen af tunnelelementer fra 2024," udtaler Jens Ole Kaslund, teknisk direktør hos Femern A/S, i en pressemeddelelse.