Britisk minister: Nej til EU er et spring ud i mørket

Skrevet af admin

03/03/2016

Dagens topnyheder

Hvis briterne stemmer sig ud af EU ved folkeafstemningen den 23. juni, så vil det være som at tage "et spring ud i mørket".

Sådan lyder det fra den britiske EU-minister David Lidington, som torsdag besøgte udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Besøget kommer, mens der er ved at komme gang i kampagnerne i Storbritannien forud for afstemningen. I denne uge offentliggjorde den britiske regering dokumenter, som tegner et dystert scenarie for Storbritannien i tilfælde af et nej.

Beskyldninger om skræmmekampagne ramte omgående David Lidington, efter at han advarede om et årti i økonomisk usikkerhed samt at briterne vil miste retten til at bo i eksempelvis Spanien og Frankrig, hvis de stemmer sig ud af EU.

Dermed er den britiske afstemning allerede begyndt at køre i samme spor som flere af de danske, hvor ja og nej-siden har beskyldt hinanden for skræmmetaktik, mens befolkningen har været i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

- Det er ikke et spørgsmål om at skræmme folk. Det er et spørgsmål om at fortælle folk om realiteterne, sige David Lidington og tilføjer:

- På mig virker det som om modstanderne af medlemskab tror på to selvmodsigende ting. De tror på, at de andre europæiske lande konspirere mod britiske interesser og ønsker at stoppe reformer.

- Men hvis vi forlader EU, så vil de samme lande skynde sig at komme ned på knæ og give os alt, hvad vi ønsker os. Den slags Hans Christian Andersen-historier er ikke seriøs politisk analyse, siger David Lidington til Ritzau.

Han kalder det "helt umuligt" at tro på, at et Storbritannien uden for EU eksempelvis vil have fuld adgang til fællesmarkedet. Også politisamarbejdet i Europol vil være i fare, advarer Lidington.

Han ser dog samtidig muligheden for et nyt og bedre EU, hvis briterne siger ja.

Med støtte fra blandt andre Danmark har den britiske premierminister David Cameron forhandlet en aftale på plads, som lægger op til reformer af EU.

Aftalen har fået kritik for at være udvandet i forhold til de mål Cameron oprindeligt stillede op, men den vil markere et nybrud, mener David Lidington:

- Det centrale i aftalen er, at det er blevet accepteret af alle medlemslandene og af EU-institutionerne, at der er brug for forskellighed. For at medlemmer af EU vil samarbejde på forskellige niveauer.

- Ikke alle vil være i euroen. Ikke alle vil være i Schengen, og det er fuldstændigt muligt at have en europæisk union, som respekterer forskelligheden. Men hvor vi deler en kernedagsorden: fællesmarkedet, det politisk samarbejde og fælles værdier, siger David Lidington.

Den vision for EU deles også af Danmark, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får ros af Lidington for at have været "meget hjælpsom" i arbejdet med at få de øvrige EU-lande til at sige ja.

Når det gælder spørgsmålet om at få at ja ved den britiske afstemning, er David Lidington forsigtig optimist trods omskiftelige meningsmålinger:

- Jeg tror, det er bedst at sige, at vi tror på det, men vi forfalder ikke til selvtilfredshed. Derfor er David Cameron ude for at føre kampagne i alle dele af UK.

/ritzau/