Byråd ville sælge død hval på eBay

En lille fiskerby i det østlige Canada forsøgte mandag at sælge en død kaskelothval på eBay.

Ved middagstid havde byen Cape St. George i Newfoundland modtaget flere bud - det højeste lød på 2000 dollar - før hvalsalget blev fjernet fra hjemmesiden for at være i strid med auktionsreglerne hos eBay.

Den 12 meter lange hval skyllede op på land for omkring en uge siden, og ifølge borgmester Peter Fenwick har fiskerlejet med omkring 1000 indbyggere ikke midlerne til at skille sig af med kadaveret.

En frygt for, at lugten fra den rådnende hval ville blive uudholdelig, fik søndag det lokale byråd til at sætte hvalen til salg på eBay. Håbet var, at en køber ville komme og fjerne kadaveret.

Borgmesteren fortæller til nyhedsbureauet AFP, at de canadiske myndigheder hverken er kommet med forslag til, hvad byen kan gøre med hvalen, eller har tilbudt at træde til og hjælpe. De sagde blot "I er nødt til at skille jer af med det", siger Peter Fenwick.

- Så vi besluttede os for at sætte det (til salg, red) på eBay.

Han fortæller også, at byen var klar til at forære kadaveret væk, "så længe de påtager sig ansvaret for at fjerne hvalen".

Nyheden om hval-salget spredte sig, men auktionen blev stoppet, da det ikke er tilladt at sælge hverken levende eller døde dyr på eBay.

Samtidig blev borgmesteren kontaktet af myndighederne, der oplyste, at det var ulovligt at sælge kadaveret.

Borgmesteren ønsker ikke at bryde loven "ved at sælge hvalen ulovligt", siger han, men mener samtidig, at der ikke er mange valgmuligheder, da en forrådnelse vil afgive en enorm stank.

To andre byer i Newfoundland for nylig over for lignende problemer, da to døde blåhvaler skyllede op på land.

En af de sjældne dyrearter havde store mængder metangas i kroppen, og der var risiko for, at kadaveret ville eksplodere og sprede sine rådne indvolde.

Ansatte fra et museum fra Ontario er i denne uge på vej for at hente de to blåhvaler, hvorefter skeletter og vævsprøver vil blive opbevaret på museet og gjort tilgængelige for forskere fra hele verden.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip