Cameron: En aftale med Iran kan få for høj en pris

23/03/2015 20:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den britiske premierminister, David Cameron, håber stadig, at der kommer et gennembrud i de langstrakte forhandlinger med Iran om landets omstridte atomprogram, men han advarer samtidig om, at en aftale ikke bør indgås for enhver pris.

- Det er klart, at vi ikke skal få en aftale i stand uanset, hvad prisen er, men jeg mener, at det både vil være utiltrækkende for os og for Iran, hvis der ikke bliver en aftale, siger Cameron, der mandag talte i det britiske parlament om forhandlingerne med Teheran.

- De sanktioner, som vi har indført, har forvoldt så megen skade på Iran, at det er i deres interesse at indgå en aftale, pointerer han.

USA meddeler samtidig, at den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, torsdag mødes med sin amerikanske modpart, John Kerry, i Lausanne.

Der kommer næsten time for time udtalelser ud om stemningen omkring forhandlingerne mellem Iran og seks stormagter. Amerikanske og europæiske diplomater siger, at der næppe vil blive opnået enighed om rammerne for en aftale i de kommende dage.

- Parterne står for langt fra hinanden på for mange områder, lyder det fra EU-diplomater.

Senest ved udgangen af denne måned skal Iran og de såkaldte P5+1 lande - som er USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland - være enige om de overordnede dele af aftalen, der skal ligge helt klar 30. juni.

Begge sider håber, at en aftale kan betyde enden på en 12 år lang strid om atomprogrammet, som USA, Israel og en række andre lande frygter er et skalkeskjul for i virkeligheden at udvikle atomvåben.

Iran fastholder, at atomprogrammet udelukkende tjener fredelige formål.

I en meddelelse til det iranske folk og Irans ledere har USA's præsident, Barack Obama, sagt, at 2015 byder på en enestående mulighed for, at landene kan nærme sig hinanden og få et anderledes godt forhold efter årtiers spændinger.

/ritzau/AFP