Cameron kommer med udfald mod EU på historisk dag

Skrevet af admin

15/06/2015

Dagens topnyheder

Storbritanniens premierminister, David Cameron, vil i en tale mandag hylde de europæiske frihedsrettigheder og opfordre til en formindskelse af EU's magt.

- Menneskerettighedernes ry må genoprettes, hedder det i talen fra den britiske regeringsleder, der mandag var med til at markere 800-året for Englands underskrivelse af "Magna Carta."

"Magna Carta" begrænsede magten for engelske monarker og var et første skridt i en lang proces frem mod forfatningsret og moderne frihedsrettigheder.

- I århundreder er Magna Carta blevet nævnt, når nogen har kæmpet for menneskerettighederne og for at lindre lidelserne i verden, hedder det i talen, som blev offentliggjort, før den skulle holdes ved en ceremoni i Runnymede i Sydengland.

Dronning Elizabeth II skulle overvære ceremonien i Runnymede, hvor hendes forgænger kong John underskrev dokumentet "Magna Carta" den 15. juni 1215.

En kopi af dokumentet blev lørdag sejlet ned ad Themsen om bord på det kongelige fartøj "Gloriana" i en flotilla med 200 både.

I Camerons tale hedder det, at "det var ironisk her i Storbritannien, at idéerne om menneskerettigheder første gang blev lanceret, men begrebet er siden blevet forvrænget og devalueret."

- Det er op til os i vores generation at genoprette disse rettigheders ry og deres vigtige funktion som understøttelse for hele vores retssystem, hedder det videre.

Diskussionen om menneskerettigheder indgår i Camerons kamp for at få ændret briternes forhold til EU.

De konservative ønsker efter deres valgsejr at ophæve en lovpakke om menneskerettigheder fra 1998 og erstatte den med en "britisk menneskerettighedspakke", som vil reducere Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols indflydelse i landet.

"Magna Carta" blev udarbejdet af flere omgange op gennem det 13. århundrede. Dokumentet er blevet beskrevet som det vigtigste dokument i demokratiets historie og som alle forfatningers og grundloves mor.

Dokumentet på 3500 ord blev udformet i 1200-tallet efter uoverensstemmelser mellem paven, engelske baroner og den engelske konge og handler om netop kongens indflydelse og beskyttelse af menneskers rettigheder.

/ritzau/Reuters