Carlsbergs datterselskab i Malawi er blevet ramt af en større svindelsag, der ifølge et lokalt medie har et omfang af cirka 78 millioner kroner. Det skriver Politiken.
To ledende medarbejdere i finansafdelingen er blevet suspenderet, mens deres chef selv har sagt op og er sendt på orlov i sin opsigelsesperiode.
Kommunikationsdirektør i Carlsberg, Jens Bekke, bekræfter over for Politiken, at der er en mistanke om svindel i datterselskabet Carlsberg Malawi.
- Vi er blevet opmærksomme på uregelmæssigheder inden for finansafdelingen. Vi ved ikke, hvor avisen har beløbet (78 millioner kroner, red.) fra. Vi er ikke færdige med undersøgelserne af finansafdelingen i Carlsberg Malawi endnu og kender ikke beløbet endnu, siger Jens Bekke.
Ifølge den lokale avis Nyasa Times skulle svindelen angiveligt være sket ved at betale oppustede priser for råvarer og tjenesteydelser.
- Det var et netværk af folk, og det er foregået over lang tid. Derfor er beløbet så stort. Dette kan være en af de mest indviklede økonomiske svindelsager i Malawis historie, siger en kilde med kendskab til sagen til Nyasa Times.
Omfanget blev først kendt, da Carlsberg Malawi tilkaldte revisionseksperter fra Danmark til at undersøge et tip om svindlen.
- Vi er glade for, at vi har et effektivt whisteblowersystem, som gør det muligt at gøre opmærksom på uregelmæssigheder, siger Jens Bekke til Politiken.
Carlsberg ejer 59 procent af datterselskabet Carlsberg Malawi. På trods af mange forsøg på at brede sig på det afrikanske kontinent, er Malawi i det sydøstlige Afrika fortsat det eneste land, hvor det danske bryggeri har slået rod.
Carlsbergs bryggeri i Malawi blev åbnet i 1968 og sidder på næsten halvdelen af ølmarkedet i landet, hvor der bor 16 millioner mennesker.
/ritzau/