Cepos og AE enige: Løkke ville gøre det samme

Skrevet af admin

10/06/2014

Dagens topnyheder

Om det er Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), der sidder i Statsministeriet, ville ikke have betydning for kommunernes økonomi. Den stramme udgiftsstyring ville være den samme.

Det siger cheføkonom i den liberale tænketank Mads Lundby Hansen.

- Der er gennemført nulvækst i de offentlige udgifter i årene 2010 til 2013. Jeg tror ikke, at udviklingen havde været meget anderledes, hvis det var Venstre, der sad ved roret, siger Mads Lundby Hansen til Ritzau.

Dermed er han enig med chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) Frederik I. Pedersen, der ikke mener, at situationen ville have været anderledes, hvis Venstre havde siddet ved magten.

- Grundlæggende kan jeg ikke lige se foran mig, at der skulle være 25 milliarder mere til velfærd, siger Mads Lundby Hansen om Venstres regnestykker om den kommunale økonomi, som Venstre fremlagde tirsdag forud for afslutningsdebatten i Folketinget.

Venstre ville vise, at selv med Venstre-politik i det offentlige forbrug havde der været 25 milliarder mere til velfærd over tre år. Tallene viste sig at være behæftet med fejl.

Ifølge AE havde Venstre overset, at 19,1 milliarder er trukket ud i en selvstændig post i 2013, og det forklarer et stort fald i serviceudgifterne fra 2012 til 2013. Oplysningen er bekræftet af KL.

Det var Lars Løkke-regeringen, der i 2011 indførte sanktionerne overfor kommuner, hvis de ikke overholdt budgetterne. Det skete, efter at det især var i nullerne under Fogh-regeringerne, at budgetterne blev sprængt.

- Der var en tendens til, at udgifterne i den offentlige sektor voksede alt for kraftigt. Det så vi navnlig i Fogh-årene, hvor det offentlige forbrug voksede meget mere end budgetteret, og det har været et stort problem i dansk økonomi.

Overforbruget i forhold til budgetterne har gjort, at den offentlige sektor fylder mere i dag i det danske bruttonationalprodukt, BNP, end under Nyrup-regeringerne i 1990'erne.

- Under Nyrup-regeringen udgjorde den offentlige sektor omkring 25 procent af BNP. I dag er det 28 procent af BNP, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/