Cheføkonom: Ruslands økonomi kan gå værre tider i møde

Skrevet af admin

14/01/2015

Dagens topnyheder

Selv om Verdensbanken skruer voldsomt ned for forventningerne til Ruslands økonomiske vækst i 2015, kan det alligevel vise sig at være for optimistisk.

Det siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

- Internt i Rusland er nogle begyndt at tale om, at økonomien kan skrumpe med helt op til fire-fem procent.

- Så længe olieprisen er på det nuværende niveau, og der ikke er nogen løsning på de spændinger, der er mellem Vesten og Rusland, er det svært at se, hvad der skal kunne skabe økonomisk fremgang i Rusland, siger Jes Asmussen til Ritzau.

Verdensbanken har nedjusteret forventningerne til Ruslands økonomi i 2015. I december så Verdensbanken en nedgang på 0,7 procent, men gav den en ekstra skrue ned onsdag til minus 2,9 procent.

Olieprisen, der afregnes i dollar, er samtidig faldet med 60 procent over det seneste halve år. Salg af olie og gas er rygraden i Ruslands økonomi.

Samtidig er Rusland hårdt ramt af Vestens sanktioner, som løbende er indført efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og Ukraine-krisen, og den russiske valuta, rublen, er styrtdykket, mens inflationen er på over 11 procent.

- Det er recession af værste skuffe, der har ramt Rusland. Den kommer kun fem år efter den sidste store krise. Rusland blev hårdt ramt af finanskrisen i 2008 og 2009 på grund af stort fald i olieprisen.

- Det lykkedes Rusland at kæmpe sig lidt tilbage igen, men det nuværende tilbageslag er voldsomt så kort tid efter, siger Jes Asmussen, der ikke tør give et bud på, hvornår Rusland igen får økonomisk fremgang.

- Det afhænger helt af olieprisens udvikling, og af om der kommer en løsning på spændingerne med Vesten, siger han.

Den russiske valuta, rublen, er over det seneste halve år blevet halveret. I sommeren 2014 kostede en amerikansk dollar 33,3 rubler, i dag skal der 66 rubler til for at købe en dollar. Derfor er det blevet meget dyrt for russerne at købe importerede varer.

For Rusland er det den værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten i Rusland som præsident - og i en kortere periode som premierminister.

Præsidenten har dog nedtonet betydningen af de vestlige sanktioners betydning for Ruslands økonomiske nedtur.

/ritzau/