Chefpsykolog: Dansk gidsel bliver aldrig den samme igen

Skrevet af admin

20/06/2014

Dagens topnyheder

13 måneder - så lang tid har den 25-årig freelancefotograf Daniel Rye Ottosen været holdt som gidsel af den militante gruppe Isil i det borgerkrigshærgede Syrien.

Det er en traumatisk oplevelse, som altid vil være i bagagen for den unge dansker, fortæller chefpsykolog hos Falck Healthcare, Annette Gaard.

- Man kommer aldrig over det forstået på den måde, at det vil altid være en del af den bagage, du har. Det er altid noget, der vil sidde i kroppen og sindet, siger hun til Ritzau.

- Det er svært at sige, hvor lang tid der går, før man føler "jeg er tilbage" - ikke som den man var, for det bliver man aldrig - men jeg er tilbage i noget, som jeg synes, jeg kan håndtere. Det kan sagtens tage år. Flere år.

Læs også: Dansk fotograf var gidsel i Syrien i et år: Nu genforenes han med familien

Det var i maj sidste år, at Daniel Rye Ottosen fra Give blev taget som gidsel i den nordlige del af Syrien, da han var på rejse som freelancer.

Den unge jyde blev taget til fange 17. maj 2013 kun to dage, efter at han var rejst ind i landet første gang. Af hensyn til forhandlingerne om at få ham fri, har gidseltagningen været holdt hemmelig for offentligheden.

Ifølge Annette Gaard er det nødvendigt og rigtig godt at komme hjem til familien og det nære efter en traumatisk oplevelse, som den Daniel Rye Ottosen har været udsat for.

- Min erfaring er, at man også har brug for at være bare "Daniel" og ikke den 25-årige, der har været gidsel. Det kan være rigtig svært, når man kommer hjem.

- Man kan som gidsel godt være både super lettet og glad og samtidig synes, at det er enormt anstrengende, fordi der er så meget omsorg, man ikke kan tage ind i så store mængder, som det kommer. Fordi der er selvfølgelig mange, som har brug for at udtrykke deres lettelse over, at han er kommet hjem, og at han er uskadt.

Den unge fotograf var i Syrien for at lave en fotoreportage om de syriske flygtninge i Tyrkiet og i det nordlige Syrien, hvor en række pressefolk tidligere har lidt samme skæbne at ende som gidsel.

/ritzau/