Corydon: EU-parlamentarikere er urealistiske om budget

Skrevet af admin

18/11/2014

Dagens topnyheder

EU-parlamentarikerne er ikke realistiske i deres krav om, hvor meget EU's budget skal stige i en krisetid. Det mener finansminister Bjarne Corydon (S) efter nattens sammenbrud i forhandlingerne i Bruxelles.

Her mislykkedes det for de 28 medlemslande i ministerrådet og Europaparlamentet at nå til enighed om EU's budget inden fristens udløb ved midnat.

- Det viste sig i forhandlingernes slutspil, at Europaparlamentet havde nogle urealistiske forventninger til, hvor meget EU's budget kan stige i en tid, hvor landene i EU stadig kæmper med stramme offentlige finanser, siger Bjarne Corydon i en mail til Ritzau.

EU's budgetkommissær, Kristalina Georgieva, skal nu fremsætte et nyt forslag til budget for 2015 og til ændringer i 2014-budgettet, som skal gøre det muligt at betale en del af EU's voksende gæld i år. Det ny forslag skal føre til en aftale før nytår.

Hvis ikke det lykkes, må EU tage hul på 2015 med et nødbudget, der går ud på at dele 2014-budgettet op i 12 lige store dele og bruge de penge måned for måned.

For 2015 kræver parlamentet et budget på 1098 milliarder kroner - en stigning på otte procent. Regeringerne vil kun betale 1050 milliarder - en stigning på 3,3 procent - til fælleskassen for at støtte blandt andet landbrug, studerende og forskning.

Det store udestående er stakken af ubetalte regninger. I 2010 var beløbet knap 38 milliarder kroner - i 2014 er det femdoblet til næsten 200 milliarder kroner.

Chefforhandleren for parlamentets budgetudvalg, den franske liberale Jean Arthuis, advarer mod, at EU skubber stadigt større regninger ind i næste budgetår.

- Det bringer EU's autoritet og troværdighed i fare, siger Arthuis.

Regeringerne gik mandag til EU-Parlamentet med tilbud om at betale for 15 milliarder kroner regninger nu. Men det var ikke nok for parlamentet.

Forhandlingerne er blevet kompliceret af den hede debat om de årlige justeringer af medlemslandenes EU-kontingent.

Den britiske premierminister er vred over en overraskende stor ekstraregning, der skyldes, at britisk økonomi har haft det markant bedre, end da man oprindeligt regnede kontingentbeløbet ud.

/ritzau/