Corydon om dagpenge: Vi er færdige med at reparere

Skrevet af admin

26/08/2014

Mest læste i dag

Enhedslistens og SF's ønsker om at hjælpe arbejdsløse, der mister deres dagpenge, får en kold skulder af finansminister Bjarne Corydon (S).

Regeringen har i de seneste uger flere gange fastslået, at det ikke kommer på tale at ændre på dagpengereglerne, som betyder, at dagpengeperioden er skåret ned fra fire til to år og genoptjeningsperioden forlænget til et år.

I forbindelse med præsentationen af regeringens udspil til finansloven for 2015 tirsdag gør Bjarne Corydon det helt klart, at regeringen heller ikke har tænkt sig på anden måde at hjælpe dem, som mister dagpengene.

Der er ellers 1,5 milliarder kroner i friske penge, som regeringen kan forhandle om med Enhedslisten og SF. De kunne eksempelvis bruges på at forlænge midlertidige ydelser eller give tillæg til folk, som falder fra dagpengesatsen ned på kontanthjælpsniveau.

Finansministeren afviser dog, at der er brug for yderligere reparationer, som kan afbøde konsekvenserne af dagpengereformen fra 2010.

- Reparation er præcis det, vi har beskæftiget os med hidtil. Der er brugt over tre milliarder kroner på reparation til de desværre mange mennesker, der er kommet i klemme.

- Samtidig er der gjort op med, at dagpengesystemet er mejslet i granit. Der er tværtimod åbnet op for, at vi kan diskutere ikke bare, hvordan dele af dagpengesystemet fungerer, men hvordan det overhovedet skal indrettes, siger Bjarne Corydon.

Han understreger dog, at den diskussion ikke hører til i forhandlingerne om finansloven, men må vente til efter valget, når regeringens dagpengekommission er klar med sin rapport.

Spørgsmål: Når du siger, at reparationsarbejdet omkring dagpengene er udført, vil det så sige, at Enhedslisten og SF kan glemme ethvert krav om at gøre noget for dem, som er faldet ud af dagpengesystemet?

- Jeg tror ikke, at SF og Enhedslisten vil glemme noget som helst. Det har jeg ingen forventninger om.

- Jeg inviterer bare til, at man respektere det, som regeringen holder sig til, nemlig vores regeringsgrundlag, og så griber en unik mulighed for at gøre noget af det, man siger i politik, til praksis, siger Bjarne Corydon.

Spørgsmål: Vil du fuldstændig udelukke, at de kan bruge nogle af de penge på at opfylde deres krav?

- Der er ikke noget nyt at tilføje til den lange diskussion, vi har haft. De partier, som har stærke holdninger til den måde, vi indretter dagpengesystemet på, har fået en mulighed af regeringen for at gøre de holdninger gældende i en valgkamp.

- Og efterfølgende i en forhandling, når vi har fået en analyse fra dagpengekommissionen, siger finansministeren.

/ritzau/