Danmark giver Syrien 90 millioner på årsdag for krigens rædsler

admin

|

15/03/2015

Dagens topnyheder

Den blodige syriske borgerkrig har søndag stået på i fire år. Det markerer den danske regering ved at give 90 millioner kroner til krigens ofre, der skal gå til danske nødhjælpsorganisationer samt verdensfødevareprogrammet, WFP.

Det fortæller handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, (S) i en pressemeddelelse.

- Det er en umådelig trist mærkedag for syrerne og for verdenssamfundet, der ikke har formået at få sat en stopper for krigen og befolkningens urimelige lidelser, siger han i en skriftlig kommentar.

Med de 90 millioner har Danmark ifølge Udenrigsministeriet bidraget med næsten en milliard kroner i humanitær støtte, siden borgerkrigen brød ud i marts 2011.

- Jeg talte i denne uge med FN’s vicegeneralsekretær, Jan Eliasson, om behovet for at presse yderligere på over for det syriske regime, så vi kan få nødhjælp frem til de syv-otte millioner syrere, der er drevet på flugt og fanget inde i Syrien.

- De kan ikke komme ud på grund af kamphandlinger, og fordi nabolandene har lukket de fleste af grænseovergange på grund af det enorme flygtningepres, siger Mogens Jensen.

Krisen har ifølge FN kostet mere end 200.000 mennesker livet. Observatørgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder anslår, at næsten 66.000 af dem er civile.

Herudover har borgerkrigen fordrevet 7,6 millioner mennesker internt og tvunget 3,9 millioner syrere til regionens nabolande.

- Folk inde i Syrien lever under kummerlige kår, uden adgang til bolig, mad og drikke, og de dør af basale sygdomme, da næsten al offentlig infrastruktur er brudt sammen.

- Så længe, der ikke kan findes en politisk løsning, er der kun en ting at gøre, og det er at hjælpe de civile, der før krigen levede almindelige familieliv, men hvis liv nu er flået i stumper og stykker, siger Mogens Jensen.

Før krigen brød ud i 2011 blev Syrien anset for et mellemindkomstland, men i dag lever tre ud af fire mennesker i fattigdom og 50 procent af befolkningen i ekstrem fattigdom.

/ritzau/