Danmark godtager hovedparten af FN's menneskeretskritik

Skrevet af admin

04/04/2016

Mest læste i dag

Da udenrigsminister Kristian Jensen (V) i januar på Danmarks vegne skulle stå skoleret over for FN's Menneskerettighedsråd i Genève skete det på et bagtæppe af massiv international opmærksomhed om det, der er blevet døbt "smykkeloven".

Racisme, flygtningestrøm og asylstramninger var nogle af de mest centrale punkter under eksaminationen, som dog kom vidt omkring og blandt andet også berørte et menneskerettighedsinstitut på Færøerne og anti-mobning.

Nu har den danske regering taget stilling til de i alt 199 anbefalinger, FN-rådet kom med. De 120 af dem kan Danmark uden videre tilslutte sig, oplyser Udenrigsministeriet.

14 er delvist accepteret.

- I Genève havde jeg på regeringens vegne en god og ret direkte dialog med de mange lande, der deltog i eksaminationen og gav Danmark anbefalinger, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse om anbefalingerne.

- Jeg gjorde det klart, at menneskerettighederne står stærkt i Danmark, men det er min ambition altid at gøre tingene endnu bedre. Det er jo det, hele UPR-processen handler om – for Danmark og for alle de lande, som vi giver anbefalinger.

Hvert FN land skal cirka hvert fjerde år til en eksamen med det officielle navn Universal Periodic Review (UPR) hos FN's Menneskerettighedsråd. Her kan de forskellige FN-lande komme med anbefalinger til, hvordan det land, der er i den varme stol, kan forbedre sig.

Formålet er at sikre, at menneskerettighederne overholdes i praksis. 87 lande tog ordet, da Danmark stod skoleret i januar.

Kristian Jensen sagde dengang, at han mente, at diskussionen havde været præget af misforståelser om den danske udlændingepolitik.

- Jeg fik eksempelvis forklaret, at Danmark ikke tager smykker, der har affektionsværdi, fra flygtninge, fortalte ministeren.

Blandt de anbefalinger fra FN, som Danmark tilslutter sig, er en bekymring over kvaliteten af tolkning.

Danmark lover også, at der vil blive givet dispensation fra tre års ventetid på familiesammenføring i de sager, hvor Danmarks internationale forpligtelser tilsiger det.

/ritzau/