Danmark nævnes i Pentagon-læk: Stor donation

Skrevet af Mathias Busekist

20/04/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På et af dokumenterne figurerer et lille, velkendt flag.

Dagens topnyheder

Dokumenter i massevis, som man ellers ønskede at holde helt, helt tæt, er som bekendt blevet lækket. Og bag lækket står den amerikanske soldat Jack Teixeira.

Den 21-årige Jack blev i sidste uge anholdt for at have stået bag lækket, efter at han havde delt de tophemmelige dokumenter på en Discord-server for gamere.

Og på et af de dokumenter, som Ekstra Bladet nu er kommet i besiddelse af, kommer Dannebrog til syne.

Dokumentet, der er markeret med våbenskjoldet tilhørende USA's Joint Chief of Staffs - den militære overkommando, som både forsvarsministeren og de otte chefer for det amerikanske militærs forskellige værn har sæde i - bekræfter en dansk donation til Ukraine.

I dokumentet nævnes det, at Ukraines luftforsvarskapaciteter vil være "komplet reduceret" 23. maj - og det skal Danmark være med til at løse.

Løsningen kommer i form af en leverance af 12 danske AMRAAM AIM-120-missiler, som altså skal bruge i krigen mod Putins tropper.

Missilerne, som Danmark donerer, skal bruges som ammunition til en amerikansk leverance af Nasam-missilforsvarssystemer. Og ifølge tidligere militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Hans Peter Michaelsen er missilerne kompatible med systemet.

"Det er et missil, der blev anskaffet til Flyvevåbnet i midten af 90'erne. Jeg plejer at sammenligne det med en dobermann - den pudses på nogen, og så finder den selv frem til byttet," siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

"Den har nemlig sin egen radar, så den får en retning fra et fly eller missilsystem, og derefter finder den selv målet. Så det er rimelig avanceret teknologi."

Ifølge dokumentet skulle missilerne være sendt mod Ukraine i starten af april.