Dansk aktivist på vej hjem fra Bahrain til København

- På vej til København. Jeg blev stoppet i lufthavnen i Bahrain, før jeg fik lov til at gå om bord på flyet. Vil skrive flere detaljer, når jeg kommer frem.

Twitter-beskeden er fra dansk-bahraineren Maryam al-Khawaja, som er menneskerettighedsforkæmper og datter af Abdulhadi al-Khawaja, der har siddet fængslet i landet siden 2011.

Dermed bliver ophævelsen af et udrejseforbud mod hende vekslet til en returbillet til Danmark, efter at hun i august blev anholdt og fængslet i Bahrain, da hun rejste til landet for at besøge sin far, som havde indledt endnu en sultestrejke i sin fængselscelle.

Maryam al-Khawaja står dog stadig anklaget for at have angrebet en politibetjent i lufthavnen i Bahrain, da hun ankom fra Danmark.

Efter fængslingen gik hun i sultestrejke for at få lov til at se sin far, og det havde effekt. Faren sluttede selv en månedlang sultestrejke i sidste uge på grund af bekymring for andre aktivister, som i sympati deltog i sultestrejken.

Det er dog ikke lutter gode nyheder, der præger Maryam al-Khawajas profil på det sociale medie Twitter.

Hun begræder, at Nabeel Rajab, der overtog præsidentposten for Bahrains Center for Menneskerettigheder efter danskeren, står anklaget for at krænke myndighederne.

- Nabeel, din stemme skræmmer dem, så de forsøger at tvinge dig til stilhed. Du er fri, selv når du er bag tremmer, skriver hun på sin Twitter-profil.

Nabeel Rajab har tidligere siddet fængslet i Bahrain, og både han og Abdulhadi al-Khawaja har ifølge flere menneskerettighedsorganisationer været udsat for tortur og andre krænkelser, blandt andet vold og fratagelse af rettigheder med baggrund i en kontroversiel antiterrorlov.

Familien Khawaja boede 12 år i Danmark, men vendte i 2001 tilbage til Bahrain. En halv snes år efter var Abdulhadi al-Khawaja med til at arrangere demonstrationer for politisk frihed i kongedømmet, men blev anholdt og fik en fængselsdom på livstid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip