Dansk dyreværnsforening råber op: Tusindvis af hunde bliver brugt til smertefulde forsøg i EU

Skrevet af Mathias Madsen

01/07/2022
Foto: Facebook / Anima
Foto: Facebook / Anima
Én af Danmarks største dyrerettighedsorganisationer har slået et slag for hunde i EU's ret til et fredeligt liv.

Dagens topnyheder

Når man tænker på forsøgsdyr, tænker de fleste nok på aber, mus, rotter eller lignende, ligesom mange måske tænker, at det er noget, som foregår i fjerne lande i for eksempel Asien, men det er ikke altid tilfældet. 

I EU bliver dyr nemlig også brugt til videnskabelige forsøg, som blandt andet er nødvendige for at udvikle livsvigtig medicin. 

Den danske dyreværnsforening Anima mener dog ikke, at dyreforsøg er nødvendige, og de er derfor i gang med at få gjort dyreforsøg ulovlige i EU. 

Det kan man læse i et opslag på Facebook, hvor de skriver, at "tusindvis af hunde" hvert år bliver "brugt til dyreforsøg i EU."

Ifølge organisationen er forsøgene "stressende og smertefulde for dyrene, og resultaterne er ofte upålidelige."

Anima mener derfor, at dyreforsøg skal udfases i EU. 

"Anima er derfor gået sammen med flere end 100 dyreværnsforeninger for at få udfaset dyreforsøg i EU - for i stedet at anvende langt mere effektive dyrefri metoder," står der således i opslaget, hvori det desuden forklares, at der er cirka 10 millioner forsøgsdyr i EU. 

I opslaget opfordres desuden til at støtte op om budskabet, hvilket blandt andet kan gøres ved at skrive under og tilmelde sig nyhedsbrevet på dette link

Opslaget kan læses i sin fulde længde herunder (Artiklen fortsætter under opslaget):

Der vil altid være dyreforsøg

Selvom Anima og de 100 andre dyreværnsorganisationers drøm om at udfase dyreforsøg fuldstændig er en dejlig tanke, så er der desværre mange eksperter og forskere der mener, at det aldrig bliver en realitet, at dyreforsøg forsvinder helt. 

"Man kommer aldrig til at udfase forsøgsdyr. Det er simpelthen for god en model," har Axel Kornerup Hansen, som er professor i 'Experimental Animal Models' ved Københavns Universitet, således udtalt og forklaret, at der er gode alternativer, men at man altid får de bedste og mest korrekte data fra dyreforsøg. 

"Så længe forskningen er basal og handler om, hvordan det hele hænger sammen, og hvordan kroppen fungerer, så er forsøgsdyr rigtig gode," har han desuden udtalt. 

Ifølge Videnskab.dk er der dog sket et enormt fald i antallet af dyreforsøg de sidste mange år, hvilket primært skyldes, at man ved hjælp af opdræt er begyndt at sikre sig, at man kun bruger dyr, som giver de rigtige resultater. 

Det giver for eksempel ikke nogen mening at afprøve diabetesmedicin på en rotte uden diabetes, hvilket man har været nødsaget til før i tiden, fordi man ikke vidste, om rotten kunne udvikle diabetes. 

Det kan man dog finde ud af i dag ved hjælp af en teknologi kaldet QSAR, og det har fået antallet af dyreforsøg til at falde med mere end 20 procent - i nogle tilfælde med mere end 50 procent.