Ebola er mere sejlivet, end forskerne hidtil har troet. Og fordi virus ifølge ny forskning kan gemme sig i kroppen på ukendte steder og i længere tid end ventet, er det nødvendigt med en tættere opfølgning af tidligere ebolapatienter.
Det siger ekspert i dødbringende infektionssygdomme Lars Østergaard, ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus og professor i infektionsmedicin ved Aarhus Universitet.
- Ebola kan gemme sig i kroppen på steder, hvor vi ikke ved, at den gemmer sig. Derudover kan man få tilbagefald af ebola, og man kan formentlig også give smitten videre i længere tid, end man hidtil har troet.
- Der er så meget, vi ikke ved om Ebola, siger Lars Østergaard til Ritzau.
På baggrund af resultaterne efterlyser han nye anbefalinger for, hvordan man begrænser smitten. Herunder at raskmeldte bruger kondom ved samleje i længere tid efter, at de er meldt raske, end det hidtil har været anbefalet.
Den nye forskning viser nemlig, at virus er længere tid om at forlade den menneskelige organisme end hidtil troet. Og at den blandt andet gemmer sig i mænds sæd.
Forskere har i Sierra Leone løbende tjekket sædprøver fra 93 mænd, der er blevet behandlet og er sluppet af med sygdommen.
Mindst ni måneder efter at være blevet erklæret raske bærer en del stadig rundt på rester af virussen i deres sæd.
Forskningsresultaterne kommer samtidig med, at sygdommen er vendt tilbage hos en sygeplejerske i England, der ellers var erklæret rask.
Den britiske sygeplejerske blev smittet, da hun i 2014 arbejdede med bekæmpelse af sygdommen i Sierra Leone.
Lars Østergaard kalder oplysningerne om sygeplejersken og undersøgelsen fra Sierra Leone for vigtig og tankevækkende.
Men han advarer mod at blæse til alarm over frygten for en ny ebolaepidemi.
- Det kunne jo være, at sygeplejersken har en kæreste fra Sierra Leone, som havde troet, at han ikke længere udskilte virus i sæden, og som har smittet hende på ny, siger han.
- Og hvis de mænd, der i undersøgelsen fik påvist ebola i deres sæd, havde givet smitten videre for en eller to måneder siden, så ville vi jo allerede have set en opblomstring nu.
Der går højst tre uger, fra man er smittet, og til sygdommen bryder ud.
Omkring 17.000 patienter har overlevet ebola, mens over 11.300 er døde af sygdommen. Epidemien ramte hårdest i Sierra Leone, Guineas og Liberia.
/ritzau/