Dansk EU-krisechef: Vi har brug for 80.000 ebola-hjælpere

Skrevet af admin

24/10/2014

Dagens topnyheder

Det er godt nyt for kampen mod ebola, at de 28 EU-lande på et topmøde i Bruxelles er blevet enige om at øge deres fælles bidrag til 7,5 milliarder kroner i bekæmpelsen af den farlige virus.

Der er rigtig mange store opgaver at tage fat på straks, lyder det fra chefen for EU's katastrofeberedskabscenter, Claus Haugaard Sørensen.

- Den største udfordring lige nu er at få skabt et større antal behandlingscentre ude i provinserne, ude i de meget ufremkommelige områder, hvor der ikke er lægepersonale nok, og hvor vejene er dårlige, siger EU's krisechef.

Det tager for lang tid for blodprøver at komme frem til laboratorierne, og det kræver mennesker, fortæller EU's krisechef.

- I øjeblikket har vi planlagt cirka 1000 sengepladser. Men ifølge WHO skal vi nok op på 10.000 sengepladser, og hver sengeplads kræver otte personer, siger Claus Haugaard Sørensen.

Det europæiske katastrofeberedskabscenter vurderer, at 10 procent af de 80.000 sygehjælpere og andet personale, som man har brug for, har international baggrund, mens de øvrige kan komme fra regionen.

En sådan opgradering kræver, at Europa kan sørge for sikkerheden og blandt andet tage sig af eventuelt smittede hjælpere.

EU-krisecentret har oprettet en central - et såkaldt clearinghouse - i Vestafrika, hvor EU, FN og delegationer fra hele verden kan kommunikere og koordinere indsatsen.

Herfra samles alle informationer, så man kan koordinere, hvor der eksempelvis er brug for hospitalssenge og fly.

Også begravelsespersonale er der brug for.

- Der skal folk til at sørge for, at begravelserne foregår sikkert, så man ikke lægger dem ned i vandførende lag, så smitten går ind i drikkevandet. Det skal gå enormt hurtigt. Så centret har allerede fået den funktion.

- Nu kan vi sende folk af sted med god samvittighed, fordi vi ved, hvad vi skal gøre, hvis de bliver smittet, siger Claus Haugaard Sørensen.

EU's katastrofecenter vil ifølge den danske chef tage kontakt til medlemslandenes sundhedsministre og bede om, at landene gør en ekstra indsats for at mobilisere personale.

- Jeg er sikker på, at der er mange, som gerne vil tage af sted, når bare de ved, at man tager sig af dem, hvis de bliver syge og skal hjem igen.

/ritzau/