Dansk økonomi ryger ud af EU's obsklasse

admin

10 år siden

|

05/03/2014

Dagens topnyheder

Der er ikke længere ubalance i dansk økonomi.

EU-Kommissionen konkluderer i sin årlige gennemgang af såkaldt makroøkonomiske ubalancer i de 28 EU-lande, at Danmark ikke længere hører til i gruppen af lande, der skal holdes ekstra godt øje med.

- Danmarks makroøkonomiske udfordringer udgør ikke længere betydelige makroøkonomiske risici og er ikke længere identificeret som ubalancer i henhold til proceduren for makroøkonomiske ubalancer.

- Tilpasningen på boligmarkedet og konsekvenserne for økonomien og stabiliteten af finanssektoren af den høje privatsektorgæld synes at være inddæmmet.

- Hvad angår de offentlige finanser, ventes Danmark i betydelig grad at have rettet sit uforholdsmæssigt store underskud i 2013, lyder den korte version af kommissionens vurdering af dansk økonomi.

Det fremgår dog også, at der stadig er grund til at holde et vågent øje med udviklingen på boligmarkedet og omkring privatgælden. Men altså ikke så akut, at Danmark skal blive i EU's obsklasse.

Der er nu 14 lande tilbage i denne kategori. Derudover har økonomierne i Cypern, Grækenland, Portugal og Rumænien det så skidt, at de i øjeblikket får hjælp fra udlandet.

Luxembourg og Malta får onsdag ligesom Danmark en ren helbredsattest fra EU-Kommissionen.

I Kroatien, Italien og Slovenien er der alvorlig ubalance i økonomien. Mens der er mindre ekstreme problemer i Belgien, Bulgarien, Tyskland, Irland, Spanien, Frankrig, Ungarn, Holland, Finland, Sverige og Storbritannien.

Danmark var blandt 12 EU-lande, der fik anmærkninger, da EU-Kommissionen i februar 2012 for første gang gennemgik økonomierne efter en tjekliste, hvor man blandt andet følger udsving i landenes eksport, lønniveau, renter, gæld og boligpriser.

Onsdagens alarmrapport fra EU-Kommissionen vil de kommende måneder blive fulgt op af en nærmere analyse. Til juni kommer den formelle diagnose på landenes økonomier - og beslutninger om, hvorvidt der er brug for yderligere indgreb.

/ritzau/