Dansk OL-legende er afgået ved døden

26/10/2023 12:01

Nicolai Steinicke

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Han blev 100 år gammel.

Mest læste i dag

Det er med stor sorg, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) annoncerer dødsfaldet af Niels Holst-Sørensen, en af landets mest betydningsfulde idrætspersonligheder. 

Holst-Sørensen, der tidligere har været formand for Danmarks Olympiske Komité og medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), gik bort tirsdag den 24. oktober 2023 efter en kort sygdomsperiode.

Dødsfaldet markerer afslutningen på en enestående karriere, der ikke kun påvirkede dansk sport, men også sport på globalt plan. Holst-Sørensen var en nøglefigur i Danmarks olympiske bevægelse og efterlod et uudsletteligt aftryk på den internationale sportsverden gennem sit arbejde i IOC.

Ifølge en udtalelse fra DIF "har Danmarks Idrætsforbund modtaget den triste besked, at en af dansk idræts helt store idrætspersonligheder Niels Holst-Sørensen er død." Meddelelsen afspejler den dybe respekt og anerkendelse, han nyder i idrætskredse, ikke kun i Danmark men over hele verden.

Niels Holst-Sørensen, født 5. maj 1922, er en person, der nærmest indbegreber begrebet "tvekunstner". Kendt både for sin militære indsats og sportskarriere, har han sat et uforglemmeligt aftryk på dansk historie. Under Anden Verdenskrig forlod han Danmark for at tjene i Royal Air Force (RAF). Han var en del af de allierede luftstyrker og deltog i flere operationer, hvilket etablerede ham som en modig og dygtig pilot.

Efter krigen spillede Holst-Sørensen en nøglerolle i opbygningen af det danske flyvevåben. Gennem en række vigtige poster, inklusiv som Chef for Flyvestaben, bidrog han til at forme det danske forsvar. Hans indsats blev belønnet med forfremmelser, og han nåede rangen af general.

Udover sin imponerende militære løbebane, var Niels Holst-Sørensen også en talentfuld atlet. Han repræsenterede Danmark i 400 meter sprint ved de Olympiske Lege i London i 1948. Senere blev han formand for Danmarks Idrætsforbund, hvor han dedikerede sig til at fremme sport og fysisk kultur i Danmark.

Holst-Sørensen var fra 1977 medlem af Danmarks Olympiske Komité, 1981-1984 som formand, og 1977-2002 var han medlem af Den Internationale Olympiske Komité.

Desuden var han medlem af Danmarks Idræts-Forbund bestyrelse 1993-2002.

Vi her på redaktionen sender de varmeste tanker til alle de pårørende i den svære tid.