55.873.
Så mange spædbørn kom til verden i 2013, og det gør sidste års årgang til den mindste siden 1986. Samtidig er der sket et voldsomt fald i fertiliteten, viser nye tal fra Danmarks Statistik tirsdag.
Fra 2012 til 2013 faldt den samlede fertilitet i Danmark fra 1,73 børn per kvinde til 1,67. Det betyder, at fertiliteten er på sit laveste niveau i 24 år.
Og det kan der være flere grunde til, vurderer chefanalytiker ved BRF Kredit, Mikkel Høegh.
- Bag tallene gemmer der sig to historier. Dels det at små årgange får få børn, dels at de kvinder, der rent faktisk får børn, får færre børn end tidligere, skriver han i en kommentar til tallene.
Samme udmelding kommer fra Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank.
- Det afspejler hovedsageligt, at der også blev født få børn for cirka 30 år siden, og der derfor er relativt få nu, som har den alder, hvor man normalt bliver forældre, skriver han i en kommentar.
Der er tale om et drastisk fald. Nedgangen i fertiliteten fra 2010 til sidste år er på 11 procent, og så stort et fald er ikke set siden begyndelsen af 1980'erne.
Finanskrisen har muligvis en finger med i spillet, vurderer de to analytikere.
- Det er nærliggende at pege på økonomien som årsag til, at fertiliteten er faldet, for faldet er sket i samme periode, som vi har været i krise.
- Økonomisk usikkerhed kan få folk til at vente med at få børn, til de er sikre på, at det ikke vil blive alt for surt økonomisk, siger Las Olsen.
Mikkel Høegh peger også på, at der i historien er eksempler på, at babyboom sker i opsvingstider, mens der omvendt er stille på landets fødegange, når krisen buldrer.
Det var særligt de 28-årige kvinder, der undgik barselssengen sidste år. I denne aldersgruppe er der sket det største absolutte fald de seneste tre år fra 138 børn per 1000 kvinder i 2010 til 116 børn per 1000 kvinder sidste år.
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik var fertiliteten højest i Vestjylland og mindst i København.
/ritzau/