Danske slavehandlere er tilgivet i Ghana

Skrevet af admin

02/07/2015

Mest læste i dag

Danske handelsmænd og kongelige udsendinge stuvede i slutningen af 1700-tallet tusindvis af ghanesiske mænd og kvinder sammen i kvælende lastrum og sendte dem over Atlanterhavet som slaver.

Alligevel ser ghaneserne i dag ikke skævt til Danmark, der opfattes som en god samarbejdspartner og en vigtig bistandsyder.

Det fortæller Michael Haslund-Christensen, der er producer på den danske film "Guldkysten", som har premiere torsdag, og som netop beskæftiger sig med danskernes fortid som slavehandlere.

- Ghaneserne er kommet videre og bærer på ingen måde nag for slavehandlen, som de er meget bevidste om, at de selv var en aktiv del af, siger han.

Michael Haslund-Christensen og filmholdet har været i Ghana for at optage i mere end to måneder, og her noterede produceren sig, at selvom slaveriet er ophørt, så består nogle af mønstrene fra kolonitiden.

- Jeg oplevede, når vi forhandlede med de lokale stammehøvdinge om at bruge et område til optagelser, at forholdet til den hvide mand først og fremmest er, at han har penge, siger han.

- Så på den måde er forholdet i dag måske ikke specielt meget anderledes, selvom slavedelen selvfølgelig ikke er en del af det, siger han.

Danmarks ambassadør i Ghana, Margit Thomsen, oplever heller ikke, at de danske slavehandleres ugerninger præger forholdet mellem landene i dag.

- Ghaneserne sætter stor pris på forholdet til Danmark, og Danida er omgærdet med stor respekt hernede, siger hun.

- Formanden for parlamentet sagde engang til mig, at der hvor han voksede op var rent drikkevand lig med Danmark, siger Margit Thomsen.

Alligevel erkender ambassadøren, at hun selv var "lidt beklemt" ved spørgsmålet om ghanesernes syn på Danmarks fortid med slavehandel, da hun tiltrådte posten.

- Men der overraskede det mig, at deres tilgang er, at det selvfølgelig er et mørkt kapitel, men også et kapitel, som de selv bærer en del af ansvaret for, siger hun.

- Vi var sammen om det, siger de med henvisning til, at trafikken af slaver til forterne ved kysten ikke kunne lade sig gøre uden de lokale høvdinge i baglandet sendte slaverne af sted, siger Margit Thomsen.

"Guldkysten" får torsdag premiere i biografer over hele landet.

/ritzau/