Dansker i Ramallah: Vejspærring og militær præger byen

Skrevet af admin

16/06/2014

Dagens topnyheder

Der er tomt i butikker og cafeer i den palæstinensiske hovedby Ramallah mandag, fortæller direktøren for Det Danske Hus i Ramallah, Karen Nordemann.

Alt holder lukket, efter en ung palæstinensisk mand natten til mandag mistede livet under en konfrontation mellem israelske soldater og palæstinensere i flygtningelejren Al-Jalazon udenfor Ramallah.

Situation i området er højspændt, fordi tre unge israelere nu i fire døgn har været forsvundet, og mistanken om, at de er blevet bortført af Hamas, har udløst skarp reaktion fra israelske myndigheder.

- Ramallah er helt lukket ned i sympati med den unge mand, der blev dræbt. Der er en trykket stemning, for ingen ved jo rigtig, hvad der kommer ud af det her, eller hvor længe det varer. Det er, som om folk afventer begivenhederne, siger Karen Nordemann.

Samtidig med, at handelslivet i Ramallah ligger stille, præges gader og veje på hele Vestbredden af en anden aktivitet. Flere vejspærringer og check points er nemlig skudt op i de seneste dage i forbindelse med eftersøgningen af de tre unge mænd.

Her tjekker militærpatruljer alle, der går forbi, fortæller Karen Nordemann. Det israelske militær har sat hårdt ind og har efter sigende anholdt 150 personer i forbindelse med eftersøgningen.

- Når der har været israelske soldatergrupper rundt for at anholde folk, så er det selvfølgelig noget, som mange enten har hørt eller set, siger Karen Nordemann:

- Der kommer ikke ofte israelske soldater i selve Ramallah, men i nat var der soldater helt inde i Al-Manara i centrum af Ramallah og også ude i de almindelige boligkvarterer.

For en måned siden blev to unge palæstinensiske mænd på 15 og 17 år skudt og dræbt i forbindelse med en demonstration uden for Ramallah.

Da var alt lukket ned i to dage, fortæller Karen Nordemann, og de unge mænds død har fyldt meget blandt palæstinenserne, men blev aldrig nogen stor historie i de internationale medier, fremhæver hun.

Noget af det, man nu kan følge på Facebook og andre sociale medier, er palæstinensernes frustration over de internationale mediers meget forskellige interesse for de to begivenheder, siger Karen Nordemann.

- Nu er der så igen nogen unge, denne gang israelske, der er potentielt er blevet udsat for noget rigtig slemt, og det er blevet en meget stor international mediebegivenhed.

- Det er forfærdeligt, lige meget hvem det sker for, men mediernes interesse er meget forskellig, alt efter hvem der bliver udsat for det, siger Karen Nordemann.

- Diskussionen hernede går selvfølgelig også meget på, hvad der er sket med de tre, og hvem der har taget dem. Men reaktionerne, og hvad det betyder for palæstinenserne fylder også meget, fortæller hun.

/ritzau/