Danskere: Nej tak til fri bevægelighed i EU

Skrevet af admin

20/03/2014

Dagens topnyheder

Bosæt dig i Spanien og tag et job i landet.

Det har danskere ret til, ifølge EU-princippet om arbejdskraftens frie bevægelighed, ligesom en italiener må gøre det samme i Danmark. Men næsten hver anden dansker mener ikke, at dette princip er til gavn for Danmark.

Ifølge en undersøgelse, lavet af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, svarer 46 procent, at de slet ikke eller kun i mindre grad mener, at arbejdskraftens frie bevægelighed er til gavn for Danmark. Kun hver syvende svarer, at det er til Danmarks fordel.

Undersøgelsen er lavet mellem 11. og 17. marts, hvor debatten om børnecheck og dagpenge til østeuropæere med job i Danmark var på sit højeste, og danskernes skepsis bekymrer LO's formand, Harald Børsting.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at den frie bevægelighed er til fordel for Danmark og meget fornuftig. Og man skal passe på med at blande det sammen med en diskussion om velfærdsydelser og social dumping, siger han til Ugebrevet A4.

Professor Marlene Wind, der er leder for Europæiske Studier på Københavns Universitet, giver politikerne skylden for danskernes negative indstilling overfor de vandrende arbejdstagere.

- Flertallet af politikere har forsømt at oplyse, hvilke fordele, der er forbundet med den vandrende arbejdskraft.

- De glemmer, at over 500.000 danske job i dag er fundamentalt afhængige af, at vi er en del af det indre marked, og at 80 procent af vores eksport går dertil, siger hun til ugebrevet.

Marlene Wind mener, at den igangværende debat omkring sociale ydelser og den frie bevægelighed efterhånden minder om udlændingedebatten og kalder det "uheldigt".

- Det kan betyde, at mange mennesker opfatter sig som uvelkomne i det danske samfund, og det er slet ikke godt for dansk erhvervsliv, hvis der ikke længere kommer såkaldte østarbejdere og lægger deres arbejdskraft i Danmark, siger hun.

Harald Børsting frygter, at den negative retorik i yderste konsekvens kan betyde, at danskerne ønsker Danmark ud af EU, hvilket ifølge LO-formanden vil være "helt katastrofalt for danske lønmodtagere".

/ritzau/