Danskerne holdt lidt på pengene i juni

Skrevet af admin

25/07/2014

Dagens topnyheder

Danskernes tror på bedring i økonomien både i samfundets kasser og på hjemmefronten. Men i juni gav det sig ikke udslag i klingende kasseapparater i de danske butikker.

Fra maj til juni faldt detailsalget 0,6 procent, oplyser Danmarks Statistik. Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er der dog alligevel optimisme, når man ser på det samlede billede af danskernes købelyst.

- Det er selvfølgelig dårlige nyheder, at detailomsætningen faldt i juni måned. Omvendt så kommer det efter fire måneders kontinuerlig stigning, og samlet set ser 2014 ganske fornuftigt ud fra detailhandlens synsvinkel, siger konsulent i Dansk Erhverv Malthe Munkøe i en kommentar.

- Trods nedgangen i juni kan 2014 meget vel blive det første gode år for detailhandlen, siden krisen ramte os for seks år siden, tilføjer han.

Detailsalget var trods faldet i juni samlet en halv procent højere i andet kvartal end i første kvartal.

Butikkernes salg af tøj og sko faldt 3,6 procent i juni, mens kategorien andre forbrugsvarer faldt 0,6 procent. Salget af fødevarer og andre dagligvarer var uændret

Onsdag kom det frem, at indikatoren for de danske forbrugeres syn på økonomien - forbrugertilliden - i juli for første gang nogensinde var steget fem måneder i træk. Indikatoren landede på det højeste niveau siden januar 2007.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian vurderer, at forbrugernes optimisme nok skal komme til udtryk i højere forbrug hen ad vejen.

- Forbrugertilliden steg senest i juli til 10,6, hvilket i en historisk kontekst er et meget højt niveau, og meget tyder således da også på, at fremgangen i det private forbrug kommer til at fortsætte over de kommende kvartaler, siger han i en kommentar.

- Trods faldet i juni, så er der således underliggende tale om svagt stigende privatforbrug. Fremgangen i det private forbrug skal ses i lyset af, at vi danskere i øjeblikket oplever stigende realindkomster, samtidig med at krisen er ved at slippe sit tag i vores forbrugsadfærd, siger han.

/ritzau/