Den filmer din mobiltelefons skærm: Du skal slette denne app omgående

Skrevet af Emil Martesen

08/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du skal slette denne app omgående.

Dagens topnyheder

Det er svært at forestille sig, hvad man skulle gøre uden sin smartphone.

Mange danskere bruger deres smartphone i flere timer på daglig basis, og det er ikke nogen hemmelighed, at de små enheder fylder meget i vores liv.

De indeholder ikke kun personlige oplysninger som billeder, videoer og beskeder, men også følsomme data som bankoplysninger.

Alligevel er det sjældent, at smartphones er udstyret med antivirusprogrammer, hvilket gør dem til et attraktivt mål for cyberkriminelle.

Og nu advarer eksperter mod en helt særlig app.

Det skriver Inside-Digital.

Den app, som eksperter nu advarer imod, er 'Vultur'.

Sagen er den, at den er designet til at stjæle brugerdata, herunder kritiske bankoplysninger, ved at udgive sig for at være en legitim applikation.

Ifølge en analyse, som er foretaget af sikkerhedsfirmaet Fox-IT, er der identificeret en avanceret version af 'Vultur'-malwaren, som specifikt retter sig mod Android-brugere.

Sådan snyder svindlerne uskyldige ofre

Angrebet begynder med en SMS, der informerer modtageren om en påstået pengeoverførsel. Såfremt modtageren benægter kendskabet til transaktionen, anmodes vedkommende om at ringe til et telefonnummer.

I forbindelse med opkaldet sendes endnu en SMS med et link, der fører til installationen af en app, der udgiver sig for at være 'McAfee Security App'.

Men hvis offeret downloader appen via linket, er vedkommendes oplysninger i stor fare.

Den falske sikkerhedsapp ser ud til at være den ægte McAfee-app på overfladen, mens den i baggrunden opsamler brugerdata.

"Vultur"-malwaren giver cyberkriminelle muligheder for at optage skærmbilleder, registrere tastetryk og meget andet, hvilket gør den til en seriøs trussel.

For at beskytte sig mod sådanne trusler opfordres smartphone-brugere til kun at downloade apps fra Google Play Butik og App Store.