Derfor føler du dig ekstra oppustet i varmen

Skrevet af Henrik R

23/06/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Der er flere grunde til, hvorfor du går og føler dig ekstra oppustet i denne tid.

Dagens topnyheder

Selvom mange af os elsker varmt vejr, hvis vi er på stranden med en cocktail i hånden, er den daglige virkelighed i en hedebølge mindre glamourøs.

Fra klamme, søvnløse nætter til konstant sveden, er der mange ulemper ved varmen. En af de ulemper, du måske ikke har forbundet med varmt vejr, er oppustethed.

Det er normalt, at dele af kroppen svulmer lidt op i solen - du har måske bemærket det på dine fingre - men problemet synes at være større, når det kommer til maven.

Hvis du ofte føler dig oppustet i varmt vejr, skal du ikke bekymre dig, det er normalt - og det er ikke farligt.

Den mest åbenlyse årsag er, at dehydrering kan være et problem, og vi har tendens til at sluge kolde drikke, hvilket kan forårsage oppustethed - men det viser sig, at det er mere kompliceret.

Ernæringsfysiolog Dr. Pamela Mason fra Tea Advisory Panel forklarede til The Mirror:

"Varmt vejr kan forårsage oppustethed af flere årsager. Først og fremmest får varmen blodkar og kapillærer til at udvide sig, hvilket tillader mere væske at fylde i de interstitielle rum mellem organer og væv."

"For det andet er der noget, nyere, evidens for, at varmt vejr kan ændre den bakterielle sammensætning i tarmen, hvilket kan føre til fordøjelsesproblemer som diarré og forstoppelse, der omdirigerer blodstrømmen til tarmen.

"For det tredje kan en hedebølge få os til at sluge kolde drikke, hvilket forårsager oppustethed. For kvinder hele året rundt er oppustethed mere almindelig før og under menstruation."

Heldigvis er der en 'magisk' drik, der kan hjælpe med at fordrive oppustetheden - te. Specifikt sort og ingefær te, ifølge Dr. Mason.

"Sort te, altså din kop te (med eller uden mælk) kan hjælpe mod oppustethed på grund af sit indhold af flavonoider. Te-flavonoider kan reducere inflammation i tarmen og dermed hjælpe med at reducere oppustethed."

"Te-flavonoider kan også forbedre den mikrobielle blanding i tarmen ved at reducere forholdet mellem mindre sunde bakterier og sunde bakterier. Mindre sunde bakterier i tarmen kan bidrage til oppustethed."

Hun fortæller også, at et andet alternativ er at huske at spise gode fibre.