Det kræver en ekstra god dyne: Her er der målt -98 grader

Skrevet af Henrik R

10/12/2023
(Genrebillede)Foto: Shutterstock.com
(Genrebillede)Foto: Shutterstock.com
Du tager næppe en overnatning udenfor, hvis termometeret pludselig viser -98 graders kulde.

Mest læste i dag

I disse dage har vi i Danmark oplevet frostgrader, hvor der for eksempel i Midtjylland for en uges tid siden blev målt omkring -16 grader.

Selvom dette kan synes koldt, falmer det i sammenligning med det koldeste sted på jorden.

På Østantarktis' plateau er den laveste temperatur nogensinde registreret på Jorden målt til utrolige -98 grader Celsius. Det skriver Livescience.

Denne ekstreme kulde blev opdaget ved en gennemgang af satellitdata over en kam på Antarktis' isdække, som tidligere havde nået -93 grader Celsius. Forskere fandt, at klare forhold og ekstremt tør luft var nødvendige for at temperaturen kunne falde til -98 grader Celsius.

Selvom der ikke er beboelse på dette ekstremt kolde sted, findes der steder på jorden, hvor folk lever under meget lave temperaturer.

Her bor der faktisk mennesker i ekstrem kulde

I den østlige del af Sibirien ligger landsbyen Oymyakon, kendt som det koldeste permanent beboede sted på jorden. Her blev der i 1924 målt en rekordlav temperatur på -71,2 grader Celsius.

Hvis vi skal kigge i nyere tid, så skal vi blot tilbage til januar i år, hvor der i den russiske by Yakuts, blev målet intet mindre end -62.2 grader, hvilket er den koldeste temperatur i næsten to årtier.

Disse ekstreme temperaturer står i skarp kontrast til de temperaturer, vi oplever i Danmark, selv under en kold vinter. Mens vi måske brokker os over kulden herhjemme, er det værd at huske på, at der er steder i verden, hvor mennesker lever under langt mere ekstreme forhold.

Apropos sne og kulde, bliver det så 'Hvid jul' i år? Herunder kan du se, hvad sandsynligheden er for, at der ligger sne i Danmark på juleaften.